Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, silahlı kişilerin başkentte Muha köprüsünde Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Prime Niyongabo'nun aracına yönelik düzenlediği saldırıda, 3 asker ve 3 saldırganın öldüğünü açıkladı.

Yetkili, Niyongabo'nun akıbeti hakkında bilgi vermedi ancak çok sayıda askerin konuşlandığı köprünün trafiğe kapatıldığını ifade etti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülürken, ülke, 13 Mayıs'ta eski Genelkurmay Başkanı General Godefroid Niyombare'nin önderliğinde düzenlenen başarısız darbe girişimine sahne olmuştu. Çok sayıda subay, başarısız girişimin ardından Ruanda başta olmak üzere komşu ülkelere kaçmış, ülkedeki şiddet olaylarında da 150'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Darbe girişimini engelleyenler arasında yer alan Genelkurmay Başkanı Niyongabo, protestolar sırasında Ulusal Radyo Televizyonu (RTNB) korumakla görevlendirilmişti.

Burundi'de protesto gösterilerine rağmen 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmiş ancak muhalefet devlet başkanını tanımadığını duyurmuştu.