Burundi'de silahlı kişilerce yapılan saldırıda biri polis iki kişi yaşamını yitirdi.

Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, silahlı kişilerin ülkenin orta kesiminde Mwaro şehrine bağlı Ndava bölgesinde bir eğlence merkezine saldırı düzenlediğini kaydetti.

Olayda, biri polis iki kişinin öldüğünü belirten Nkurikiye, 3 kişinin de ağır yaralandığını söyledi.

Ndavalı idarecilerden Aloys Ndenzako, saldırganların eğlence merkezine önce el bombası attığını, daha sonra da silahla saldırdığını anlattı.

Öte yandan, saldırının ülkedeki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Tanzanya'nın Arusha kentinde cumartesi günü başlayan diyalog sürecinin sona erdiği gün yapılması dikkati çekti.

Ayrılıkçı Hukuk Devleti için Dayanışma (RED TABARA) grubu, yaptığı yazılı açıklamada, bazı muhaliflerin diyalog sürecine çağrılmamasını kınadı. Ayrılıkçı grup, "diktatör hükümete karşı en etkili mücadele silahla olacaktır." ifadesini kullandı.

DİYALOG SÜRECİ

Ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla Doğu Afrika Topluluğu tarafından 2 Mart'ta ara bulucu olarak görevlendirilen eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin Mkapa, dün diyalog sürecinin kapanış konuşmasında müzakerelerden memnun kaldığını açıklamıştı.

Hükümet, muhalefetteki bazı parti ve sivil toplum kuruluşlarının birleşmesiyle oluşan Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi'nin (CNARED) darbe girişiminde bulunduğunu ileri sürerek, konseyle aynı masada oturmayacağını ifade etmişti.

Önceleri yapılan açıklamalarda sürecin tüm tarafları kapsayacağı belirtilirken, CNARED platformunun sadece bazı üyeleri sürece davet edilmişti.

CNARED, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın üçüncü kez göreve gelmesine karşı çıkan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ağustos 2015'te oluşturuldu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alarak tekrar seçilen Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Burundi'de olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana 700'den fazla kişi hayatını kaybetti, 600 kişi işkenceye maruz kaldı ve 273 binden fazla kişi başka ülkelere göç etti.