Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, yeni bir seçim takvimi oluşturması için Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu'na (CENI) talimat verildiği, parti liderlerinin seçim kampanyalarına devam edebileceği belirtildi.

Açıklamada, ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla hafta sonu Tanzanya'da düzenlenen zirveye katılan Doğu Afrika Topluluğu'na üye Kenya, Uganda, Güney Afrika ve Tanzanya'nın devlet başkanları ile Burundi ve Ruandalı temsilcilere teşekkür edilerek, zirve kararlarının dikkate alındığı vurgulandı.

CENI yetkilileri de yeni seçim takviminin iki gün içinde duyurulacağını söyledi.

Tanzanya'nın Darüsselam kentinde önceki gün Burundi'deki siyasi krizin ele alındığı zirveden sonra İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) Başkanı Pascal Nyabenda, Doğu Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının yerel seçimlerin en az 1 ay ertelenmesi, protesto gösterileri düzenleyen gençlerin silahlarını acilen bırakması ve Burundili mültecilerin ülkesine dönmesi için gerekli koşulların sağlanmasına ilişkin taleplerinin kabul edildiğini açıklamıştı.

Seçim sürecinin güvenli bir ortamda düzenlenemeyeceğini gerekçe gösteren CENI Başkan Yardımcısı Spes Caritas Ndironkeye ve seçim komisyonunda finans işlerinden sorumlu Illuminata Ndabahagamye hafta sonu istifa etmişti.

Burundi'de Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, 25 Nisan'da devlet başkanı seçimi için 3. kez adaylığını açıklamasından bir gün sonra başlayan protesto gösterilerinde 45 kişi yaşamını yitirdi.

Gösteriler sırasında yüzlerce kişi yaralandı, 500'den fazla kişi gözaltına alındı.

Ülkede patlak veren siyasi kriz nedeniyle 26 Mayıs'ta yapılması planlanan yerel seçimler 5 Haziran'a ertelenmişti.

Burundi'de devlet başkanı seçiminin ise 26 Haziran'da yapılması öngörülüyordu.