Güvenlik yetkilileri, dün sabah başkent Bujumbura'da bir cesedin bulunduğunu, olayın aydınlatılması için de soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Yetkililer, ülkenin doğusundaki Ruyigi bölgesine bağlı Bweru'da, bir kişinin eşiyle evine gittiği sırada öldürüldüğünü, olayla ilgili 3 kişinin yakalandığını belirtti.

Ülkenin kuzeyindeki Kirundo bölgesi yetkilisi Reverien Nzigamasabo da bölgeye bağlı Busoni'de bir eğlence merkezinde kimliği belirlenemeyen kişilerce düzenlenen bombalı saldırıda bir kişinin öldüğünü, 5 kişinin yaralandığını, olayın araştırıldığını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir muhalif ise başkentte silahlı bir grubun muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Hareketi Partisi'ne (FNL) üye Musa Nziguheba'ya suikast girişiminde bulunduğunu ifade etti.

Ülkede 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçimi sonuçlarının açıklanmasından sonra şiddet eylemleri arttı.

Seçimde Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez göreve gelmeye hak kazanırken rakibi FNL partisi Başkanı Agathon Rwasa, önceki gün uluslararası toplum tarafından güvenilir olmadığı iddia edilen seçimin sonuçlarını tanımayacaklarını açıklamıştı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 26 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.