Başbakan Kalzebeu Pahimi, Ndjamena'da dini liderlerle buluştuğu bir toplantıda, terör olaylarına karşı her türlü önlemin alındığını belirterek artık herkesin yüzü açık dolaşması gerektiğini ifade etti.

Pahimi, yüzü tamamen kapatan her türlü aksesuar ve peçenin satışının da yasaklandığını, satışa sunulması halinde bunlara el koyulacağını ve malların yakılacağını vurguladı.

Hükümetin bu kararı, esnafın tepkisini çekti.

Alınan karara tepki gösteren Mahamat Seid Djibrine adlı bir mağaza sahibi, "Terör olaylarının bizi tehdit ettiği doğru. Ancak hükümet karar almadan önce danışmalıydı. Peçeyi yasaklamış olabilir ancak mallara el koyulması yanlış" dedi.

Bir başka mağaza çalışanlarından Fatma Musa Adberahim de hükümetin, polis ve güvenlik güçlerinin ihmali sonucu düzenlenen bir saldırıyla paniğe kapılıp böyle bir karara vardığını öne sürdü.

Kuran kursu hocası Osman Dud Mahamat ise "Çad hükümeti, yasağı sadece kamuya açık alanlarda uygulamalıydı. Mallara el koyulmamalı" ifadesini kullandı.

Başkentte hafta başında polis akademisinde 5 dakika arayla 2 bombanın patlaması sonucu 16'sı polis 19, merkez karakoluna düzenlenen saldırıda ise 9 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Saldırılarda 57'si ağır 101 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı, 3 intihar eylemcisinin düzenlediği saldırının Boko Haram tarafından planlandığını öne sürmüştü.

Çad Devlet Başkanı İdris Debi, önceki gün ulusa sesleniş konuşmasında saldırıların ardından 3 günlük yas ilan etmişti.

Bazı bölge ülkelerinin de desteğiyle ocaktan bu yana 5 bin askerle Boko Haram'a yönelik operasyonlar düzenleyen Çad'ın başkenti Ndjamena ilk kez bu kadar kanlı saldırılara sahne oldu.