Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, İsrail hükümetinin Golan Tepeleri'nde yaptığı toplantıyla ilgili olarak, "(BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan) De Mistura’ya, BM Sözleşmesi ve kendini savunmayı içeren 51. maddesi kapsamında Golan Tepeleri’ni 4 Haziran 1967 öncesine geri döndürme hakkımızı hatırlattık" dedi.

Cenevre'de yeni turu düzenlenen Suriye görüşmelerinde, rejimi temsil eden heyet, BM Cenevre Ofisi'nde, bu tur kapsamında de Mistura ile ikinci kez bir araya geldi.

Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Büyükelçi Caferi, konuşmasının büyük bölümünü İsrail hükümetinin Golan Tepeleri'nde yaptığı toplantıya ayırdı.

De Mistura ile görüşmelerinde öncelikle Golan Tepeleri'nin gündeme geldiğini belirten Caferi, "İsrail'in eylemi vahim, sorumsuzca ve kışkırtıcı." ifadesini kullandı.

Caferi, Suriye hükümetinin İsrail’in bu eylemiyle ilgili BM Genel Sekreterine ve BM Güvenlik Kurulu'na iki acil mektup yolladığını dile getirerek, BM'nin konuyla ilgili devreye girilmesini istediklerini kaydetti.

Büyükelçi Caferi, "De Mistura’ya BM Sözleşmesi ve kendini savunmayı içeren 51. madde kapsamında Golan Tepeleri’ni 4 Haziran 1967 öncesine geri döndürme hakkımızı hatırlattık." diye konuştu.

Caferi, İsrail'in El- Nusra ve DAEŞ ile eşgüdüm içinde hareket ettiğini iddia etti.

 SONRAKİ GÖRÜŞME ÇARŞAMBA GÜNÜ

Caferi, Suriye görüşmelerinin gündemine ilişkin olarak da de Mistura ile yaptıkları toplantıyı “yararlı” şeklinde nitelendirdi ancak fazla ayrıntıya girmedi.

"De Mistura’ya bize verdiği 12 maddelik belgeyle ilgili yorumlarımızı ve düzeltmelerimizi içeren Suriye Ulusal Belgesi’ni sunduk" diyen Caferi, 20 Nisan Çarşamba günü yerel saatle 11.00’de yapacakları yeni görüşmede de Mistura'nın muhalefetin bu belgeyle ilgili görüşlerini kendilerine iletmesini beklediklerini bildirdi.

Caferi, Suriye'de rejime karşı çatışan gruplardan Ahrar-uş Şam'ın, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) içinde temsilcisi bulunduğunu savunarak, "Suudi delegasyonu" diye nitelendirdiği MYK içindeki bu kişinin Suriye'deki ateşkesin ihlali anlamına gelecek çağrılar yaptığını ileri sürdü.

Ahrar-uş Şam'ın bağlantılı olduğu El Kaide ve El Nusra örgütlerinin BM'nin terör listesinde yer aldığını belirten Caferi, MYK içinde Ahrar-uş Şam'ı temsil ettiğini öne sürdüğü kişinin Cenevre'de BM'den kabul görmesinin çelişki yarattığını söyledi.

Caferi, "New York’ta başardığımızın Cenevre’de bozulduğunu de Mistura’ya aktardık." ifadesini kullandı.

GÖRÜŞMELER TIKANABİLİR

MYK heyeti, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yer almadığı bir siyasi geçiş süreci ile tam yetkili geçiş hükümetinin görüşülmesini istiyor. Ancak, rejim Esed'in geleceğinin tartışılamayacağı konusunda ısrar ediyor.

MYK heyeti, rejim siyasi geçiş süreci ve insani yardımların ulaştırılması konusunda uzlaşmazsa, görüşmelerin çökeceği uyarısında bulunuyor. Sahadaki silahlı muhalif gruplar da MYK heyetine ateşkes ihlalleri ve insani yardımlar konusunda baskı yapıyor.

BM de insani yardım akışında artış bekledikleri bir dönemde Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere yardımların ulaştırılmasının durma noktasına geldiğini ve bu durumun kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını ifade etmişti.

De Mistura, bugün MYK heyeti ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyecek. Bugün BM'de açıklama yapmayacağı duyurulan MYK'nin Başkanı Riyad Hicab’ın ise yarın bir basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor.