İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) içinde özel bir statüsü olduğunu belirterek, "Bugünkü üyelik koşulları önerilseydi AB’ye girerdim" dedi.

Cameron, İngiliz Sky New televizyonunda canlı yayına katılarak kanalın politika muhabirinin ve stüdyodaki vatandaşların İngiltere'nin AB üyeliğinin oylanacağı referandumla ile ilgili sorularını yanıtladı.

"İngiltere AB’nin dışında olsaydı bugün girmek ister miydiniz?" yönündeki bir izleyici sorusuna Cameron, "İngiltere’ye bugünkü üyelik koşulları önerilseydi AB’ye girerdim. Çünkü İngiltere’nin AB içinde özel bir statüsü var." yanıtını verdi.

İngiltere’nin kendi para birimini kullanmayı sürdürdüğünü anımsatan Cameron, ülkenin Schengen Anlaşması'nın ve AB’nin tedrici siyasi bütünleşme hedefinin dışında olduğunu vurguladı.

AB’nin "mükemmel" olmadığını belirten Cameron, "Bu örgüt beni bazen delirtiyor." ifadesini kullandı.

Cameron, AB’nin 500 milyon nüfuslu ortak pazarı ile ABD’den ve Çin’den daha büyük bir ekonomik güç olduğunu da ifade ederek, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının da ülkeyi yıllar sürecek bir belirsizliğe sürükleyebileceğini söyledi.

Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han ile ilgili yerel seçim sürecinde gündeme getirdiği "aşırılarla aynı platformu paylaşıyor" iddialarına karşın bu hafta başında AB’de kalma kampanyası kapsamında kendisiyle aynı platformu paylaşmasının ikiyüzlülük olup olmadığı sorusu üzerine de Cameron, Sadık Han’ın Londra halkınca seçildiği, kendisinin de buna saygı göstermek zorunda olduğu yanıtını verdi.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

İzleyicilerden gelen Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili soru üzerine de Cameron, Türkiye’nin yakın bir zamanda AB üyesi olamayacağı görüşünü yineledi.

"Türkiye’nin AB’ye üye olması onyıllar boyunca mümkün görünmüyor" değerlendirmesinde bulunan Cameron, şunları söyledi:

"1987’de başvurdular, 35 faslı tamamlamalılar, 3000 yılında katılabilirler. Şu veya bu yönde oy kullanabilirsiniz ama Türkiye yakın bir zamanda AB’ye üye olmayacak. Bütün parlamentoların bu konuda veto hakkı var. Bu referandum kampanyasında bu konuda kaygılanmaya gerek yok. Türkiye ile iş birliği yapmalı mıyız? Komşu bir ülke, Avrupa’nın sınırlarının güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız, sığınmacı sorununu halletmeliyiz, bunun için de evet, Türkiye ile iş birliği yapmalıyız. Ama bu Türkiye’nin yakın bir zamanda AB üyesi olması ile aynı şey değil."