ABD Başkanı Barack Obama’nın, Libya'nın bugünkü hale gelmesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'ın tutumunun etkili olduğu yönündeki eleştirisinin Londra-Washington hattında gerginliğe sebep olduğu iddia edildi.

ABD’de yayımlanan Atlantic dergisine dış politika konularında konuşan Obama, tartışmalara yol açan röportajında, Libya'da Muammer Kaddafi yönetimini deviren askeri müdaheleye değinerek, 2011'deki operasyonun ardından "İngiltere Başbakanı David Cameron'ın dikkatinin birçok farklı şeyle dağıldığı" ifadesini kullanmıştı. İngiliz basını Obama'nın Cameron'a yönelik bu eleştirel ifadelerine geniş yer verirken iki ülke arasında gerginlik yaşandığını yazdı.     

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Times, Obama'nın eleştirisini Cameron'a "olağanüstü saldırı" olarak tanımlarken, Independent gazetesi ise, "Obama Libya konusunda Cameron'ı paraladı" yorumunda bulundu.     

Öte yandan Obama'nın ifadelerinin liderler arasında gerginliğe sebep olduğu iddialarına ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "David Cameron'ın ABD Başkanı Obama'nın yakın bir ortağı olduğunu" bildirildi.     

Konuya ilişkin İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada ise, Beyaz Saray'ın Obama ve Cameron'ın ilişkisine dair olumlu ifadelerinin altı çizildi. Açıklamada, "İngiltere'nin Libya'da karşılaşılan birçok zorluğun fakında olduğu" ifade edilerek, "Ülkenin Libya halkını desteklemek için çalıştığı ve BM liderliğinde, kapsayıcı ve istikrarlı bir hükümet kurulmasına destek için de yoğun çalışmaya devam ettiği" kaydedildi.     

Obama, Libya'ya ilişkin röportajında "Geri dönüp kendime neyin yanlış gittiğini sorduğumda eleştiriye yer olduğunu görüyorum. Çünkü Libya’ya yakınlıklarından dolayı Avrupalılara (operasyondan) sonraki sürece dair daha fazla güvenim vardı” ifadesini kullanmıştı.