İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin, Suriye'de DAEŞ'i hedef alan uluslararası koalisyonun hava operasyonlarına destek vermesi planlarıyla bağlantılı olarak, "Ülkemizin korunması yükünü ve risklerini başkalarının üzerine yıkamayız" dedi.

Cameron'ın, Paris saldırılarının ardından İngiltere'de en fazla tartışılan konular olan savunma, güvenlik ve terör tehdidine değindiği makalesi Daily Telegraph'ta yayımlandı.

Makalesinde, Fransız halkına verilen desteğin devam ettiğini göstermek üzere bu sabah Paris'i ziyaret ettiğini bildiren Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte "dünyayı bu şeytan terör tehdidinden nasıl kurtaracaklarını görüşeceklerini" bildirdi.

Paris'te yaşanan saldırıların, terör örgütü DAEŞ'in İngiltere'den binlerce kilometre uzakta olmadığını hatırlattığını belirten Cameron, DAEŞ'in ülkesinin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğunun altını çizdi.

"İngiliz halkının, ulusal güvenliğin önemini kavrayan ve ülkemizin güvende olması için gerekli her şeyi yapacak bir hükümetleri olduğunu bilmesini istiyorum" diyen Cameron, makalesinde şu ifadeleri kullandı:

"İslami aşırıcılığın zehirli ideolojisiyle başa çıkacağız. Yardım bütçemizi, çatışmaları önlemek üzere daha kırılgan ve çökmüş devletler ile bölgelerin desteklenmesine yeniden odaklayacağız. Stratejimiz, kaynaklarımızın derinleştirilmesini, terörle mücadele alanında uluslararası işbirliğini de kapsıyor. İstihbarat servislerine alınacak bin 900 yeni personel ile terörle mücadele polisinde yatırımın artırılmasının yanı sıra keşif uçakları neslinde yeni büyük bir yatırım yapacağız."

Cameron, "atmosferin kıyısında uçacak" İngiliz tasarımı insansız hava araçlarının istihbarat amaçlı kullanılacağını ve bu alanda Fransa ile ortak üretim planladıklarını belirtti.

İngiltere'nin Suriye'deki DAEŞ hedeflerine hava saldırısı düzenlemektense, ülkedeki iç savaşın sona erdirilmesi çabalarına odaklanması gerektiği görüşünü savunan Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuna önümüzdeki günlerde bizzat kendisinin yanıt vereceğini ve sadece Irak'ta değil, Suriye'de de, DAEŞ'in kendi merkezinde hedef alınması çerçevesinde İngiltere'nin uluslararası müttefiklerine katılması konusunu gündeme getireceğini aktaran Cameron, "Ülkemizin korunması yükünü ve risklerini başkalarının üzerine yıkamayız" vurgusu yaptı.

Cameron, İngiliz hükümetinin, silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyacağı yeterliliğe her zaman sahip olduğundan emin olacağını belirterek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerekli ekipmanın teminatı için 178 milyar sterlinden fazla yatırım yapacaklarını duyurdu.

Özel kuvvetlerin de gerekli ekipmanlarla destekleneceğini, yeni atak tugayı kurulacağını, deniz devriye uçaklarına yatırım yapılacağını bildiren Cameron, ayrıca yeni uçak gemileriyle yeni uçak filosu oluşturacaklarını kaydetti.

İngiltere, 63 ülkeden oluşan uluslararası koalisyonun terör örgütü DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına katılıyor.