İngiltere Başbakanı David Cameron ile Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han, Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumu çerçevesinde, ülkenin AB'de kalması için yürütülen kampanya için aynı platformda bir araya geldi.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden Londra Belediye Başkanlığı koltuğuna seçilen Han, David Cameron'ın başını çektiği, ülkenin AB üyeliğinin devam etmesini isteyen "Britanya Avrupa'da Daha Güçlü" kampanyasına verdiği destek kapsamında Cameron'a katıldı. İktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri Cameron ile Han, bugün İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısını gezen "Britanya, Avrupa'da Daha Güçlü" adlı kampanyanın otobüsü ile Birleşik Krallık'ın AB'de kalmaya karar vermesiyle seçmenin elde edeceği 5 maddeli "teminat kartı"nın tanıtımını birlikte yaptı.

Tanıtımda yaptığı konuşmada, babasının otobüs şoförü olduğunu hatırlatan Han, 24 gün sonra Birleşik Krallık'ın halkının çok önemli bir karar vermek üzere sandığa gideceğini ve bu nedenle Başbakan Cameron'la aynı platformu paylaştıklarını söyledi.

Cameron ile bazı konularda fikir ayrılıkları yaşadıklarını belirten Han, "Hükümetle yakın çalışmada bulunmak, Londralıların çıkarına. Birlikte yakından çalışmaya devam edeceğiz. AB'de kalmamız bizim için olumlu." ifadesini kullandı.

AB tartışmaları çerçevesinde beklenmedik bir şekilde aynı kampanya için Han'la bir araya gelen İngiltere Başbakanı Cameron da Han'ın söylediği gibi, bazı görüş ayrılıkları bulunduğunu hatırlatarak ancak hayati önem taşıyan bir konuda Han'la aynı platformu paylaşmaktan ötürü gurur duyduğunu dile getirdi.

Kampanya çerçevesinde Cameron ayrıca ülkesinin AB'de kalmaya devam etmesi yönünde karar vermesi halinde, AB'nin seçmene sunacağı fırsatlar olan 5 maddeli "teminat kartı"nı anlattı. Cameron, Birleşik Krallık'ın AB'de kalması gerektiğini savunan kampanyanın girişimi olarak hazırlanan teminat kartında yer alan maddeleri, "AB'nin tek pazarına tam erişim, işçi haklarının korunması, Avrupa tutuklama emrinin devam ettirilmesi, Avrupa'da özel statü, Birleşik Krallık için istikrar." olarak sıraladı.

Ülkenin AB'de kalmayı seçmesiyle bu teminatların elde edileceğini söyleyen Cameron, "Güvenliğimizi korumaktan, ekonomimizi güvence altına almaya kadar, bu teminatlar, AB'de kalmanın olumlu olduğunu gösteriyor. Ülkenin AB'den çıkması için kampanya yürütenlere, 'birlikten çıkılmasıyla Britanya'yı neler bekliyor' diye sorulduğunda, tek verebildikleri cevap, 'bilemiyoruz' oluyor." dedi.

Cameron, 5 Mayıs'ta düzenlenen Belediye Başkanlığı seçimine kısa bir süre kala Han'ın radikal çevrelerle bağlantısı olduğunu öne sürmüştü. Cameron, bu ifadelerinden ötürü muhalefetteki bazı vekiller tarafından ırkçılıkla suçlanmıştı.

İngiliz halkı 23 Haziran Perşembe günü, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek.