Bir ay önce görevine başlayan ve uyuşturucu başta olmak üzere suçla mücadeleye öncelik vereceğini söyleyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucu ticaretine karışan 158 hakim, asker, polis ve belediye başkanının adını açıkladı.

Bu kişileri 24 saat içinde teslim olmaya davet eden Duterte, ismi okunan kişilerin silah ruhsatlarının iptal edildiğini ve kamusal görevlerinden de uzaklaştırıldığını duyurdu. Duterte, söz konusu kişilerin teslim olmaması durumunda "bütün Filipinler Silahlı Kuvvetleri'nin peşlerine düşeceğini" söyledi.

"Ülkem için üzgünüm" diyen Duterte, ülkede 600 bin kadar uyuşturucu bağımlısı ve satıcısı olduğunu belirtti. Duterte, sayının yüksekliğinin sebebinin devlet görevlilerinin uyuşturucu ticaretine dahil olması olduğunu açıkladı.

700 KİŞİ ÖLDÜ

Uyuşturucu çeteleriyle savaşta en sert yöntemlerin uygulanacağını belirten Duterte'nin açıklamasından sonra 1 ay içinde 700 kişi yaşamını yitirdi. Gizli uyuşturucu tacirlerinden 4 bin 400 kişi ututuklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve AIDS ile mücadele derneklerinin de de içinde olduğu 300 kadar sivil tplum kuruluşu ise Uluslararası Narkotik Kontrol Merkezi ve BM'nin Suç ve Uyuşturucu Birimi'ne ortak bir mektup yazarak bu ölümlerin Filipinler'de devletin yetkilierini fazlasıyla aştığını gösterdiğini ve müdahale edilmesi gerektiğini belirttiler. 'Filipinli Trump' lakaplı Duerte seçim kampanyasında uyuşturucu ile mücadele çabaları kapsamında 100 bin kişinin ölebileceğini söylemişti.