Birleşmiş Milletler (BM), İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, "Türk Hükümeti'nin Güneydoğu'da karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında halkı şiddetten koruma görevini kesinlikle haklı buluyorum ancak askeri operasyonlar yürütürken sivillerin temel haklarına saygı duyulması ve Cizre'de silahsız sivillere ateş açıldığı iddialarına ilişkin de hükümete soruşturma başlatması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Zeid, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Cizre'de yaralanan bir kameramanın tutuklanacağına ilişkin haberlerin "son derece endişe verici" olduğunu ifade etti. 

Geçen kasım ayında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül için istenen müebbet hapis cezalarını  "olağanüstü sert hapis cezaları" şeklinde değerlendiren Zeid, Cizre'de yaşanan olaylara ilişkin şunları söyledi: "Refik Tekin tarafından 10 gün önce çekilen görüntü son derece sarsıcı. Görüntüde ellerinde beyaz bayrak taşıyan bir kadın ve bir erkeğe ve onlara eşlik eden silahsız bir grup sivile cesetleri taşıdığı sırada ateş açılıyor ve bunu zırhlı bir askeri aracın seyrettiği yer alıyor."Zeid, "Türk Hükümeti'nin Güneydoğu'da karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında halkı koruma yönündeki görevini kesinlikle haklı buluyorum ancak askeri operasyonlar yürütürken sivillerin temel haklarına saygı duyulması ve Cizre' de silahsız sivillere ateş açıldığı iddialarına ilişkin de soruşturma başlatılması çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ni Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarına ilişkin düzenli olarak bilgilendirdiklerini, buna rağmen yapılan açıklamanın tek taraflı kaynaklara dayandırıldığını söyledi.

Çarıkçı, doğrulanmış verilere dayanmadan seçici bir dil kullanılarak yapılan açıklamayı yadırgadıklarını sözlerine ekledi.