ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Türkiye'nin, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonunda yer alması konusunda prensipte anlaşıldığını bildirdi.

Carter, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık ile yaptığı görüşmelerin ardından kendisiyle seyahat eden gazetecilere, Türkiye'nin, Irak'ın Musul kentinin DEAŞ'tan kurtarılması operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaşıldığını açıkladı.

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki Musul'un, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasında rol alması gerektiğini ifade eden Carter, ancak bu konuyla ilgili son kararın Irak yönetiminin onayını gerektirdiğini belirtti.

"Yaptığımız konuşmalara dayanarak, çok eminim ki bu uygulanabilirlikleri tüm tarafların hassasiyetlerine özen gösterecek şekilde etraflıca ele alabileceğiz." ifadesine yer veren Carter, Türkiye'nin bölgede tarihi bir rolü bulunduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriye hem de Irak'ta DEAŞ'a karşı mücadelede rol alacağını dile getirdi.

Türkiye'nin savaşta çok verimli olacak şeyler yapabileceğine inandığını aktaran Carter, "Irak, Türkiye'nin, DEAŞ karşıtı koalisyonun bir üyesi olduğunun ve Irak'taki DEAŞ'la mücadele operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca, Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul'daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor." sözlerine yer verdi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin gelecek hafta Türkiye ile Irak arasında bir görüşme ayarlamayı umduğunu, Türkiye'nin Irak'a insani ve tıbbi yardım ile askeri olmayan diğer katkılarda bulunabileceğini söyledi.

PENTAGON SÖZCÜSÜNDEN BAKAN CARTER’İN TEMASLARIYLA İLGİLİ YAZILI AÇIKLAMA

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Carter’ın Türkiye’de gerçekleştirdiği görüşmelerine dair yazılı açıklama yaptı.

Bakan Carter’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşmelerde bulunduğunu hatırlatan Cook, Carter’ın ayrıca TBMM’yi ziyaret ederek, 15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören alanı gezdiği ve demokratik yollardan seçilmiş hükümeti korumak için hayatlarını kaybeden Türk vatandaşları için taziyelerini ilettiğini anımsattı.

Cook, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Verimli geçen görüşmelerde Bakan Carter, Türkiye ile ABD arasındaki uzun süreli, stratejik ittifaka desteğini yineledi ve ortak tehditlere karşı NATO müttefiki olan Türkiye’nin yanında yer almayı sürdüreceklerini taahhüt etti.

Bakan Carter, Türkiye’nin terörizmle kararlı mücadelesinin yanı sıra Suriye ve Irak’ta DEAŞ karşıtı kampanya sunduğu kritik öneme sahip destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Carter ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ karşıtı Fırat Kalkanı Harekatındaki son dönemdeki başarıları da ele aldı. Carter, Suriyeli muhalif güçlerin Dabık köyünü ele geçirmesinde Türkiye’nin oynadığı kritik rolden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kutladı.”

Görüşmelerde, Fırat Kalkanı Harekatında askeri işbirliği ile sivil ve insani yardımlara yönelik çalışmaların artırılmasına değinildiğini belirten Cook, tarafların, DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılması noktasında yakın koordinasyonun da aralarında bulunduğu bir dizi ortak çıkarların korunmasına dönük iletişimin sürdürülmesinde mutabık kaldıklarını kaydetti.