Çek Cumhuriyeti kısa isim bulmaya hazırlanıyor.

Prag Radyosu, cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve kabine üyelerinin bugün bir araya gelerek 11 milyon nüfusa sahip ülke için yeni bir isim belirlemeye çalışacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin resmi adı olan "Çek Cumhuriyeti"nin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını, sadece daha kısa bir isim benimsemek istediklerini belirtti.

Avrupa'da birçok ülkenin resmi isminden ayrı olarak bir de daha kısa coğrafi ismi olduğunu hatırlatan Bakan Zaoralek, Polonya'nın resmi isminin "Polonya Cumhuriyeti", Almanya'nın resmi isminin de "Almanya Federal Cumhuriyeti" olduğuna işaret etti.

Zaoralek, kendilerinin de kısaca Çekçe'deki "Česko" ismini kullanmak istediklerini kaydetti.

Toplantıdan olumlu bir karar çıkması durumunda Česko ismi, Birleşmiş Milletler tarafından da tescil edilecek.

"Česko"nun İngilizceye "Chequia" veya "Czechia" olarak, Türkçeye de "Çekya" olarak tercüme edilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Milos Zeman, İngilizce yaptığı konuşmalarında bir süredir ülkesi için "Czechia" ismini kullanıyordu. Bazı çevreler ise ülkenin kısa adının Czechlands (Çekistan) olmasını istiyor.

1. Dünya Savaşı'nın ardından Slovakya, Bohemya, Moravya, Silezya ve Karpat Rutenya bölgeleri bir araya gelerek Çekoslovakya'yı oluşturmuştu. 1989'daki Kadife Devrim'in ardından 1 Ocak 1993'te ülke Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak iki ayrılmıştı. Çek Cumhuriyeti 2004'te Avrupa Birliği üyesi olmuştu.