ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı, "The Intercept" dergisinin internet üzerinde yayınladığı belgelerde, CIA'nin, iPhone ve iPad cihazlarının güvenlik kodunu kırmak için yürüttüğü programın ayrıntıları yer alıyor.

Belgelerde, CIA'nin söz konusu programı çerçevesinde "Jamborees" olarak bilinen ve senede bir yıl yapılan gizli konferanslarda katılımcıların, Apple ürünlerine korsan saldırı düzenlemeye yönelik stratejileri ele aldığı görülüyor.

Programa ilişkin ilk belgelerin 2006 tarihli olduğu dikkati çekerken, bu, programın, Apple'ın kurucularından Steve Jobs'un dünyaya ilk iPhone'u tanıtmasından bir yıl önce başladığını ortaya koyuyor. Programla ilgili son belgelerin de 2013 yılına ait olduğu göze çarpıyor.

“The Intercept", CIA'nin Apple'ın güvenlik şifresini kırma çabasında eninde sonunda başarılı olup olmadığı konusunda ise bilgi vermedi.

CIA ve Apple, sızdırılan belgelerle ilgili olarak açıklama yapmadı.

Dünyanın en büyük sim kart üreticilerinden Gemalto, şubat ayı sonunda NSA ile İngiltere İletişim ve İstihbarat Kurumu'nun (GCHQ), sistemlerine sızmaya çalıştığını doğrulamıştı.