Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen, "Çin-Tibet-Uygur Dayanışması" ve "Özgür Tibet" grupları ile çok sayıda insan hakları aktivistinin destek verdiği protesto, İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in resmi konutu Buckingham Sarayı'nın önündeki Mall Caddesi'nde, Şi'nin Londra'daki resmi tören kapsamında geçiş yaptığı sırada düzenlendi.

Londra polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı protestoda, Çin yönetimi aleyhinde sloganlar atıldı ve özellikle Tibet'e özgürlük mesajları içeren dövizler taşındı.

Başkentte yaşayan çok sayıdaki Çin vatandaşının da aynı cadde üzerinde toplanarak Şi'ye destek vermesi ve "İngiltere'ye hoş geldin" yazılı pankart taşıması dikkati çekti.

Çin Devlet Başkanı Şi'nin İngiltere ziyareti ve protestoya ilişkin AA muhabirine konuşan Uluslararası Af Örgütü'nün sözcüsü Harriett Garland, insan hakları konusunun bu ziyaretin ilk sıralarında yer alması gerektiğini belirterek "İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu konuyu açıkça dile getirmesini istiyoruz" dedi.

Çin'deki insan hakları ihlalleri, internetin sansürlenmesi, sivil toplumun kısıtlanması, basın ve akademisyenlerin engellenmesi, avukat ve insan hakları aktivistleri ile savunucularına yönelik baskınlardan ötürü çok endişeli olduklarını kaydeden Garland, Şi'nin 4 günlük ziyareti süresince protestolarının devam edeceğini ve İngiliz basınına bu konuda baskı yapacaklarını söyledi.

Çin'den İngiltere'ye devlet başkanı düzeyinde 10 yıldan bu yana ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Şi, Buckingham Sarayı'nda ağırlanıyor. Ekonomik ilişkiler ve ticari konuların öne çıkacağı ziyaret sırasında iki ülke arasında 30 milyar sterlini bulan yatırım ve ticaret anlaşmalarının imzalanması bekleniyor.

Şi'nin İngiltere temasları çerçevesinde bugün parlamentonun iki kanadı, Lordlar Kaması ile Avam Kamarası'nda konuşma yapması, gelecek günlerde de Galler Prensi Charles, Başbakan David Cameron ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'le bir araya gelmesi öngörülüyor.