Çin'in kuzeyindeki Şınyang kentinde hava kirliliğinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 40 katına çıktığı bildirildi.

Çin basınında yer alan haberlerde, kışın gelmesi ile kömür tüketiminin arttığı kentteki hava kirliliğinin, havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranın bini geçtiği ve ilk defa bu rakamlara ulaşılmış olabileceği belirtildi.

Griye bürünen kentte, kömür tüketiminin yanı sıra artan araç kullanımı ve özellikle kuzeydeki ağır sanayinin hava kirliliğinde bu derece kötü olmasında etkili olduğu vurgulanırken, bazı hava kalitesi ölçüm uygulamalarına göre de PM 2,5 oranın bin 400'ü geçtiği ifade edildi.

Şinhua ajansının da kuzeydeki hava kirliliğine ilişkin haberlerinde, ülkenin özellikle kuzey bölgelerindeki kentlerde hava kirliliğinden dolayı azalan görüş mesafesiyle birçok uçuşun iptal ya da ertelendiği ifade edilirken, bazı şehirlerarası ana yolların trafiğe kapandığı ifadeleri yer aldı.

Yetkililer, kuzeydeki 6 kentte, Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 20 katına çıktığını ve havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranın 500'ü aşarak sağlıksız seviyeye ulaştığını açıkladı.

BAZI FABRİKALARDA ÜRETİM DURDU

Bölgede acil durum planı oluşturulurken, vatandaşlara dışarı çıkmamaları ve okul yönetimlerine dışarıda yapılacak faaliyetleri iptal etmesi konusunda uyarıda bulunuldu.

Diğer yandan, önlemler çerçevesinde bazı bölgelerde havai fişek atılması ve atık ürün yakımı yasaklanırken, yol çalışmalarının iptal edildiği ve bazı fabrikalarda üretimin durdurulduğu ifade edildi.

MASKELER TÜKENDİ

Bölgede hastanelerin solunum rahatsızlığı olanlar ile dolduğu ve hava kirliliği için satılan yüz maskelerinin de tükendiği kaydedildi. Ayrıca bölgelerdeki yerel makamlar, hava kirliliğine ilişkin bilgilerini yenilerken, ulaşım konusunda yerel televizyon, radyo, sosyal medyanın yanı sıra cep telefonu uygulaması ile vatandaşlara uyarıda bulunuyor.

Çin Hükümeti, özellikle son yıllarda çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Ancak hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak büyük şehirlerinin birçoğu, aynı zamanda dünyanın en kirli şehirlerinin başında geliyor. Çin Hükümetinin, hava kalitesini yükseltmek amacıyla 2017'ye kadar havadaki zararlı partikül değerini ölçen PM 2,5 değerine göre, yıllık yüzde 25 azaltma hedefinin olduğu belirtiliyor.