Çin-Hindistan sınır sorunuyla ilgili iki ülkenin özel temsilcileri görüşme yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 19. Çin-Hindistan Sınır Sorunu Özel Temsilciler Toplantısı kapsamında Çin Devlet Müşaviri Yang Cieçi ve Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval bir araya geldi.

Çin ve Hindistan sınır sorununda tarafların özel temsilciliğini üstlenen Yang ve Doval'ın, sınır sorunu görüşmelerinin barışçıl çerçevede sürmesi konusunda hemfikir olduğu, adil, makul ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşılması için çaba sarf edecekleri belirtildi.

Görüşmede ayrıca, Çin ve Hindistan ilişkilerinde anlaşmazlıkların ötesinde daha fazla ortak çıkarlara odaklanılacağının vurgulandığı kaydedildi.

Çin Başbakanı Li Kıçiang da, salı günü Hindistan Savunma Bakanı Manohar Parrikar ile Pekin'de yaptığı görüşmede, ikili bağların yanı sıra anlaşmazlığın bulunduğu sınır bölgesinde barış ve istikrarı ortaklaşa korumak için tarafların savunma ve askeri birimlerinin görüş alışverişi, diyalog ve iletişimlerini güçlendirmesini umduğunu söyledi.

İki ülke arasında tartışmalı 2 bin kilometrelik sınır taraflar arasında zaman zaman gerilimin artmasın neden oluyor. Hindistan, İngiltere sömürge dönemindeki sınıra sahip çıkmak isterken, Çin ise bölgede tarihsel sınırların esas alınması gerektiğini savunuyor.