Çin ve Japonya, aralarında kıta sahanlığı ve tarihsel sorunlar sürerken, ikili ve çeşitli kanallar aracılığıyla siyasi, diplomatik ve güvenlik konusunda diyaloğu sürdürme hususunda hemfikir olduklarını ve Diaoyü adaları üzerindeki farklı pozisyonlarını kabul ettiklerini duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin Devlet Müşaviri Yang Çieçı ve Japonya Ulusal Güvenlik Danışmanı Şotaro Yaçi'nin iki ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi için dört maddelik ilkeler birliği üzerinde anlaştığı bildirildi.

Başkent Pekin'deki Diaoyütay Devlet Konukevi'nde yapılan toplantıda konuşan Yang, Çin ve Japonya ilişkilerinin uzun dönemde sağlıklı ve istikrarlı büyümesinin tarafların temel çıkarlarının yanı sıra halklarına da hizmet edeceğini söyledi. Çin tarafının Dioyü adalarıyla ilgili duruşunu yineleyen Yang, Japon tarafına bunun gibi hassas konuları içeren meseleleri düzgün bir şekilde ele alması yönünde çağrıda bulundu.

Yaçi de Japonya'nın Çin ile karşılıklı yarar çerçevesinde stratejik ilişkilere büyük önem verdiğini belirtti. Yaçi, Çin ile ortak anlayış geliştirmek için diyalog ve istişare yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

BELİRLENEN İLKELER

Tarafların mutabakatına göre ilk olarak, Çin ve Japonya, taraflar arasında sırasıyla 1972,1978, 1998 ve 2008'de hazırlanan dört siyasi belgenin ilke ve ruhunu izleyecekler, tarafların karşılıklı yarar bağlamında stratejik ilişkilerini geliştirmeye devam edecekler.

Belgelerin 1972'de imzalanan Çin-Japonya Ortak Bildirisi, 1978'deki Çin-Japonya Dostluk ve Barış Anlaşması, 1998'deki Çin-Japonya Ortak Deklerasyonu ve 2008'de karşılıklı yarar ve kapsamlı stratejik ilişkilerin ilerlemesi için imzalanan ortak bildiri olduğu belirtildi.

İlkeler çerçevesinde ikinci olarak, taraflar "dürüstçe geçmişe bakan ve geleceğe dönük bir ruhla" ikili ilişkilerindeki siyasi engellerin üzerinden gelme hususunda mutabık kaldı.

Üçüncü maddede ise Çin ve Japonya, Doğu Çin Denizi suları ve Diaoyü adalarıyla ilgili son yıllarda artan tansiyona ilişkin, tarafların "aralarında farklı pozisyonların mevcut" olduğunu kabul etti. Ayrıca, taraflar diyalog ve istişare yoluyla durumun daha da kötüleşmesini engelleme konusunda mutabık kaldı. İki ülke, beklenmedik olayları önlemek için kriz yönetimi mekanizması kuracak.

Son olarak, Çin ve Japonya, ikili ve çeşitli kanallar aracılığıyla kademeli olarak siyasi, diplomatik ve güvenlik diyaloglarını sürdürme hususunda hemfikir olduklarını açıkladı. Taraflar, karşılıklı siyasi güvenin inşası için çaba sarf edeceklerini kaydetti.

Çin ve Japonya arasındaki sorunlar arasında ihtilaflı adalar konusu başta olmak üzere Doğu Çin Denizi'nde kıta sahanlığı bulunuyor.