Pekin yönetimi, uluslararası meselelerde koordinasyon ve daha fazla yararcı işbirliği amacıyla Çin-Rusya ilişkilerinin yüksek seviyeli siyasi ilişkiye dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Duması Başkanı Sergei Naryshkin, Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostluk Anlaşması'nın 15. yıl dönümü kapsamında başkent Pekin'e yaptığı ziyarette, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Görüşmede, Şi, Çin-Rusya ilişkilerinin, uluslararası meselelerde koordinasyon ve daha fazla yararcı işbirliği amacıyla yüksek seviyeli siyasi ilişkiye dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

İki ülke arasındaki yüksek seviyede kapsamlı stratejik işbirliğinin, iki ülke ihtiyaçlarının karşılamasının yanı sıra kazan-kazan işbirliği, kalkınma ve küresel barışla bağdaştığını dile getiren Şi, ayrıca Çin-Rusya ilişkilerini güçlendirmek için karşılıklı öğrenim ve ilişkileri zenginleştirme konusunda tarafların yasama organlarına çağrıda bulundu.

Naryshkin de Çin-Rusya ilişkisinin dünya istikrarı ve barışını sürdürmede önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, ikili ilişkilere daha fazla katkı sağlamak için Rusya'nın Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHK) işbirliğini derinleştirme arzusunda olduğunu kaydetti.

Naryshkin, ÇUHK Daimi Komitesi Başkanı Cang Dıciang ile de ikili ilişkileri gündeme alan bir görüşme gerçekleştirdi.