Yapay zeka çalışmalarıyla sık sık gündeme gelen Çin'de ilk kez bir robot, televizyonda sunuculuk yapmaya başladı.

Şinhua ajansının haberine göre, Şanghay Dragon Televizyonunda işe başlayan "Şiaoice" adlı yapay zekalı robotun insan sesine yakın bir doğallıkla hava durumunu sunduğu program, dinleyicilerin büyük beğenisini topladı.
Şiaoice, "Kış gün dönümünde işe başladığım için çok mutluyum" ifadesini kullandı.

ANLIK YORUM YAPIYOR

Microsoft'un akıllı bulut teknolojisiyle geliştirdiği yazılımın bir parçası olan Şiaoice'ın, insan diline yakın doğallıkla metinleri okuyabildiği ve duygusal teknolojiyle de hava durumundaki verilere anlık yorum yapabildiği kaydedildi.

KANALIN İNSAN SUNUCULARI PANİKTE

Şiaoice'nin başarısı, kanalın insan sunucuları arasında işlerini kaybetme endişesine yol açtı. 
Şanghay Medya Grup yöneticilerinden Song Ciongming, böyle bir planlarının olmadığını, robotların bilgi toplama ve analiz kabiliyetiyle insanlara yardımcı olacağını dile getirdi.

YAPAY ZEKA ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRECEK

Öte yandan Çin'de yürütülen bir diğer yapay zeka çalışmasında da üniversite sınavının kazanılması hedefleniyor.
iFLYTEK teknoloji firmasının çalışmalarına geçen sene başladığı "Hiper Beyin" adlı proje, yapay zekanın 3-5 yıl içinde Çin'in ulusal üniversite sınavını kazanarak bir üniversiteye kabul edilmesini planlıyor.  

Firmanın Başkanı Liu Çingfıng, matematik, fizik ve kimya gibi derslerin yapay zeka için kolay iken zor olan kısmın dil öğrenimi, tarih ve kompozisyon gibi sosyal bilimler olduğunu ve buna odaklandıklarını kaydetti.

Liu, yapay zekanın sayısal zeka, algısal zeka ve kavramsal zeka olarak üç katmandan oluştuğunu belirterek yapay zekanın kavramsal zekayı edinebilmesinin hala zor olduğunu ifade etti.

Çin'de lise ve dengi okullarda yıllık olarak yapılan Gao Kao adlı ulusal üniversite sınavı 3 gün sürüyor.