Şinhua ajansının haberinde, ABD İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Alejandro Mayorkas'ın ve Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Çın Cımin'in başkent Pekin'de yaptığı görüşmede, iki ülke arasında üst düzey bir ortak diyalog mekanizması başlatılması konusundaki hazırlıklar kapsamında görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.

Görüşmede, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in eylül ayında ABD'ye yaptığı resmi ziyarette siber suçla mücadelede iki ülke arasında bir anlaşmaya varıldığına dikkat çekilirken, Çin ve ABD'li yetkililerin siber suç işbirliğinde daha ileri adımların atılmasını umdukları ifade edildi.

Çin Kamu Güvenliği Bakanı Guo Şıngkun da ABD'li yetkililerle bir araya gelirken, siber güvenliğin sürdürülmesi ve siber suçla mücadelede Çin'in sert tutumunu yinelediği kaydedildi.

Bakan Guo'nun ayrıca, iki tarafın siber suçla ilgili uzlaşı içinde olması ve siber güvenlikte hukuki yaptırımların derinleştirilmesinin ortak diyalog mekanizmanın kurulmasında itici güç olacağını dile getirdiği bildirildi.

Son yıllarda Çin ve ABD'nin arasında artan siber suç tartışmalarının yanı sıra özellikle Çinli subayların ABD'nin nükleer ve metal gibi önemli şirketlerinin ticari sırlarının çalmakla suçlanması, iki ülke arasında siber konusunda geçen yıl yapılması planlanan birçok anlaşmanın askıya alınmasına neden olmuştu. Başkan Şi'nin, eylül ayında ABD'ye yaptığı ziyarette siber suçla mücadelede ileri adımların atılması için anlaşmaya varılması iki ülke arasındaki buzlar eritmişti.