Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, ABD'nin, Filipinler'de 17-19 Kasım'da düzenlenecek APEC Zirvesi toplantılarında Güney Çin Denizi meselesinin görüşüleceğini açıklamasına ilişkin, APEC'in, Güney Çin Denizi'ndeki sorunlarına tartışılacağı bir yer olmadığını bildirdi.

Hong, varlığı ve gelişimi kapsamında hassas meselelerin tartışılmamasının APEC'in temel ön koşulu olduğunu ifade etti.

Asya-Pasifik bölgesinde en önemli ekonomik ve ticaret forumu olan APEC'te, siyasi ve güvenlik konularının konuşulmasından kaçınılması gerektiğinde örgüt üyelerinin çoğunluğunun hemfikir olduğu söyleyen Hong, APEC'e ev sahipliği yapacak Filipinler'den de bu tarz konuların toplantıların gündeminde olacağına ilişkin bir açıklama olmadığını kaydetti.

İki hafta önce ABD donanmasına ait savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde bulunmasından rahatsızlığını dile getiren Çin, egemenlik hakları çerçevesinde Çin'e ait adalara başka ülkelere ait gemilerin 12 milden fazla yaklaşmaması ve özellikle ABD'ye bu konuda sorun çıkarmaması çağrısında bulunmuştu.

Pekin yönetimi, bu konuda ABD ile gerginliğin tırmanması üzerine de Güney Çin Denizi'nde hiçbir ülkenin sefer özgürlüğünü kısıtlamadıklarını ve kısıtlamayacaklarını açıklamıştı.

Asya Pasifik bölgesindeki ülkelerin, ticaret ve yatırımlarının serbestleştirilmesi ve ekonomilerinin bütünleşmesi çerçevesinde üye ülkelerin işbirliği ve bağlantılarının kolaylaştırılması amacıyla kurulan APEC'in 21 üyesi buluyor.

Örgütün, dünya ticaret hacminin yüzde 44'ünü, dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 55'ini ve dünya nüfusunun yüzde 40'ını oluşturduğu ifade ediliyor.