Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur halkına yönelik zulmü, ABD'nin New York kentinde bulunan Çin Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Çin'in Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur halkına uyguladığı, işkence ve şiddet bu kez ABD'de protesto edildi. New York Genç Türkler Derneği (Young Turks) tarafından organize edilen gösterine Türk bayraklarıyla katılan onlarca kişi Uygur halkı için New York kentinde bulunan Çin Konsolosluğu önünde bir araya geldi. New York'ta yaşayan Uygurlar ve Türkler olmak üzere çok sayıda vatandaşın katıldığı gösterilere sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Protesto gösterisi sırasında konuşma yapan Genç Türkler Derneği Başkan Yardımcısı Cenk Çoktosun, 2009 yılından beri Doğu Türkistan'ın yalnız olmadığını, soydaşların uzak diyarlarda olsalar dahi acılarını paylaşan kardeşlerinin olduğunu belirterek, "Amerika'da ve dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti cumhuriyetin bekçileri olan biz Türk milliyetçileri ve vatansever dostlarımız nerede bir zulüm varsa orada o zülüm edenlerin karşısında dimdik durmayı vazife bilmişizdir. Bugün Doğu Türkistan'da, Karabağ'da, Balkanlar'da, Irak ve Suriye'de katliama uğrayan, işkence gören, dilini, dinini, örf ve adetini korumaya çalışan Uygur Türkü'nün, Azerbaycan ve Boşnak kardeşlerimizin yanından olmak bizlerin şerefi ve namusudur. Kendini aydın zanneden entelektüel, liberal sanatçı şair vesaire insan topluluğu Doğu Türkistan'ı tanımaz, bilmez. Ama dışarıdan ahkam keserler" dedi

Doğu Türkistan hakkında bilgi veren Çoktosun, Çin hükümetinin katı kuralları olduğuna dikkat çekerek, Doğu Türkistan'da çok değerli verimli toprakların, altın rezervlerinin, bakır madenlerinin olduğunu bu nedenle işgal edildiğini kaydetti. Çoktosun BM'nin bir heyet göndermesini talep ederek, "Bu heyet 1 ay doğu Türkistan'da kalsın ve bir rapor hazırlasın. Bu raporu dünya kamuoyuna sunsun. İkinci isteğimiz tüm gelişmiş ülkelerde basın özgürlüğü ve yayım özgürlüğü var. Biz bu yayın özgülüğünü Doğu Türkistanlı soydaşlarımıza verilmesini istiyoruz. Hastanelerde Türkçe bilen doktorları olsun, dil ve kültürleri olsun, asimilasyon durdurulsun. Doğu Türkistanlı gençlere üniversite kotası kaldırılsın, işkenceler sona ersin. Bugünkü bu buluşmamız yüreklerinde ata yurdu Türkistan'a yapılan zulmün acısını taşıyanların bir araya gelmesidir. Bütün Türk dünyasının, soydaşlarımızın huzur ve adalet içerisinde yaşaması için onurlu duruşumuzdur" ifadelerini kullandı.

Çin konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakan grup daha sonra da olaysız bir şekilde dağıldı.

Çin zulmü New York’ta protesto edildi