Çin'de eski kamu güvenliği bakan yardımcısı Li Dongşıng, rüşvet almaktan 15 yıl hapse mahkum edildi.

Resmi haber ajansı Şinhua'nın haberinde, Tiencin şehrinde görülen davada rüşvet almaktan suçlu bulunan Li'nin 1996-2013 yıllarında görevini kötüye kullandığı ve 3 milyon 400 bin dolar rüşvet aldığı ifade edildi.

Mahkemenin kararında, Li'nin güvenlik konusunda deneyimi olmamasına rağmen, kamu güvenliğinden sorumlu bakan yardımcılığına kadar yükseldiği belirtildi. Li, bu görevinden önce de Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) genel müdürlüğünü yapıyordu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in talimatıyla başlatılan yolsuzlukla mücadele kapsamında, aralarında kamu güvenlik amiri Cou Yongkang'ın da bulunduğu üst düzey yetkililere soruşturma başlatılmış, Cou'ya geçen haziran ayında rüşvet almak ve benzer suçlardan ömür boyu hapis cezası verilmişti.

Şi, artan yolsuzluğun ülkeyi ve partiyi kaçınılmaz bir sona götüreceği konusunda Çin Komünist Partisi (ÇKP) politbüro üyelerini uyararak tüm partinin tetikte olması talimatını vermiş ve yolsuzluğu, "partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit olarak gördüğünü" açıklamıştı.

Şi'nin ülkedeki yolsuzluğa karşı başlattığı mücadele kampanyasıyla ÇKP Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu ve bölgesel birimleri 2012'den bu yana tüm ülkede 75 milyon ÇKP üyesini araştırdı.