Ulusal basındaki haberlerde, son günlerde Pekin'de hava kirliliğinin yoğun şekilde hissedildiği, yetkililerin, 3 Kasım'dan itibaren 10 gün boyunca hava kalitesini artırmayı amaçladığı belirtildi.

Ülkede 3 -12 Kasım'da yapılacak APEC toplantıları ve zirvesi boyunca hava kalitesini iyileştirmek amacıyla tek ve çift plakalı araçların sırayla trafiğe çıkacağı ve trafik yoğunluğunun da yüzde 35 azalmasının beklendiği kaydedildi.

Ayrıca, zirve boyunca inşaat ve kimyasal atık taşıyan araçların trafiğe çıkışının yasaklanacağı belirtilirken, yasağın halk otobüsleri, taksi ve polis araçları gibi kamu araçlarını kapsamadığı ifade edildi.

Pekin Belediyesi'nin endüstriyel kirliliği azaltmak için sekiz maddelik plan hazırladığı açıklanırken, yetkililerce belirlenen bazı fabrikaların, zirve kapsamında 10 gün boyunca üretimlerinin durdurulacağının altı çizildi.

Belediye yetkililerinin açıklamasında, on gün boyunca inşaat ve yıkım çalışmalarının askıya alınacağı ve Tiencin gibi çevre kentlerin yanı sıra Hıbey, Şanşi ve Şandong eyaletleri ve İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde hava kirliliği önlemleri alınacağı vurgulandı.

Diğer yandan ülkedeki bazı basın organları, APEC Zirvesi'nden sorumlu görevliler ile şehir yönetiminde çalışanlar dışında Pekin'deki kurum ve sosyal kuruluş çalışanlarının 7-12 Kasım'da izinli olacağını duyurdu.

Pekin'de 3 gündür devam eden yoğun hava kirliliği nedeniyle dün sarı alarmdan turuncu alarma geçilmişti.