Şinhua ajansının yargı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, saldırıyla bağlantılı olduğu öne sürülen kişilerin, Kunming Orta Halk Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandığı ifade edildi.

Bölge savcılığı, şüphelilerin, "organize şekilde kasten adam öldürme niyetiyle saldırıyı planladığını" iddia etti.

Savcılık, İskender Ehet, Turgun Tohtunyaz ve Hasan Muhammed adlı kişileri "saldırıyı organize etmek ile kasten adam öldürme", Patigül Tohti'yi ise "saldırı ve kasten adam öldürmekle" suçladı.

Çin Yüksek Halk Savcılığı dün yaptığı açıklamada, "terör ve şiddet yanlısı suçlar" başta olmak üzere silah ve patlayıcı üretimi ile aşırıcılık gibi olaylarda, soruşturmanın hızlı yapılması gerektiğini kaydetmişti.

Ülkenin güneyinde mart ayında Yünnan eyaletinin Kunming şehrinde bıçaklı bir grubun tren istasyonuna saldırması sonucu 31 kişi ölmüş, 141 kişi yaralanmıştı. Çin makamları, olayı "terör saldırısı" olarak nitelemiş ve sorumluların yakalandığını açıklamıştı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere ülkenin bazı yerlerindeki saldırılar, Pekin yönetimi tarafından doğrudan "radikal gruplarla" ilişkilendiriliyor ancak konuyla ilgili net bilgi verilmiyor.

Çin, son dönemde ülke genelinde "terörle mücadele" adı altında önlemlerini artırırken, "bölücü" olduğu iddia edilen kişilerle ilgili detaylı bilgiler genelde kamuoyu ile paylaşılmıyor, sadece verilen cezalar resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.