Çin'in önde gelen gazetecilerinden Yang Jisheng'in, 1958-61 yılları arasında milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Büyük Kıtlık'ı konu alan kitabıyla kazandığı "Louis M. Lyons" ödülünü almak için ABD'ye gitmesine izin verilmedi.

Guardian'ın haberine göre, 2008'de piyasaya çıkan "Tombstone" (Mezar taşı) kitabıyla ödüle layık görülen Yang'ın gelecek ay Massachusetts'te düzenlenecek törende ödülünü alması planlanıyordu. Yang'ın emekli olduğu Şinhua ajansının, 75 yaşındaki gazetecinin ödülünü almak için ABD'ye gitmesine izin vermediği ortaya çıktı.

Pekin'de yaşayan Yang, konuyla ilgili açıklama yapmayı reddederken Şinhua yetkilileri de soruları yanıtsız bıraktı.

Yang'ın dünya çapında kendisine ün kazandıran kitabı 2008 yılında Hong Kong'da basıldı ancak bugüne kadar Çin'de satışa sunulmadı.

Çinli gazeteci geçen yıl kasım ayında Büyük Kıtlık hakkındaki "gerçekleri ortaya çıkarma ve dile getirmede gösterdiği gazetecilik cesaretiyle" kazandığı Stieg Larsson ödülünü almak için İsveç'e seyahat etmişti.

Harvard Üniversitesi, geçen aralık ayında Yang'ı "Louis M. Lyons" ödülüne layık görmüştü.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ve Çin Komünist Partisi'nin kurucusu Mao Zedong'un, ülkeyi sanayileştirmek için çiftçi nüfusu zorla fabrika işçisi olarak çalıştırması, gıda ürünlerinin yetersiz ve verimsiz dağıtılması sonucu ortaya çıkan Büyük Kıtlık'ta 36 milyondan fazla kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.