Roma'da, Vatikan Ekonomi Bakanı ve Avustralya Kardinali George Pell'in, Avustralya Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonu huzurunda tanık olarak verdiği ifadeyi izleyen Avustralyalı cinsel istismar mağdurları, Papa Franciscus'la görüşmek istediklerini açıkladı.

BBC'nin haberine göre, kardinalle görüşme heveslerini kaybettiklerini dile getiren çocuk mağdurlar temsilcileri, onunla "eşit şartlarda" görüşme hazırlığında olduklarını belirtti.

Papa Franciscus'la görüşmenin çok daha önemli olduğuna işaret eden temsilciler, çocuklara yönelik 138 cinsel istismardan suçlu bulunarak hapse atılan eski Ballarat rahibi Gerald Ridsdale'in işlediği suçlarla ilgili, "George Pell, kabiliyeti, gücü ve ilgisi olmadığını çok açık ortaya koydu. Dolayısıyla bizim Patron'la konuşmamız lazım" dedi.

Avustralya'da rahipler tarafından işlenen cinsel istismar suçlarıyla ilgili tanıklık eden Pell, yarın bir grup mağdurla, avukatların ve medyanın yer almayacağı bir toplantı düzenlemeyi önerdi.

Mağdurlarla bir araya gelmekten memnuniyet duyacağını belirten Pell, onların Papa Franciscus'la görüşmelerine yardımcı olmaktan da mutlu olacağını ancak bu teklifi değerlendiren yetkili mercilere güvenmesi gerektiğini ifade etti.

Pell, ifadesinin ilk gününde, Katolik Kilisesi'nin “çok büyük hatalar” yaptığını, çocukların rahipler tarafından cinsel istismara uğraması konusunun gündeme gelmesiyle "insanları hayal kırıklığına uğrattıklarını" söylemişti.

Ridsdale’e yönelik istismar iddialarına Kilise’nin tepkisinin, "mağdurlar ve kilise için bir facia" olduğunu vurgulayan Pell, ifadesinin ikinci gününde, "Yaşanan acılar elbette gerçek ve ben bunlardan dolayı çok pişmanım" ifadelerini kullanmıştı.

Kardinal Pell, 1960'lı ve 1980'li yıllarda 130'dan fazla erkek çocuğu istismar etmekle suçlanan Papaz Gerald Ridsdale ile aynı kilisede görevliydi. Pell'in, işlenen suçlardan haberdar olduğu ileri sürülmüştü.

Papa Franciscus, geçen yıl tarihi bir karara imza atarak, küçük çocukların cinsel istismarını örtbas eden veya göz yuman piskoposların da yargılanması için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmişti.