Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin borç yükünün hafifletilmesi ve sermaye piyasalarına erişim sağlamasına ilişkin, "Eğer bu kararlar zamanında alınmazsa, kurtarma paketi programı riske girebilir. Eğer, piyasalara erişimimiz olmazsa, Avrupalılar bize sürekli borç vererek, kurtarma programında tutmak zorunda kalırlar." dedi.

AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de bir araya getiren AB Liderler Zirvesi’nde konuşan Çipras, ülkesinin uluslararası kreditörleriyle yürüttüğü kurtarma paketi kapsamındaki müzakerelere değindi.

Çipras, Avrupalı liderlerle yaptığı toplantılarda, piyasalara olumlu sinyaller gönderilmesi konusunda mutabık kalındığını belirterek, "Özellikle önemli Avrupa ülkelerinde gerçekleşecek seçimlerin arifesinde, kimse kargaşa istemez." diye konuştu.

Yunanistan'daki yatırım atmosferinin olumlu yönde değişmesi için ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasının ve piyasalara erişiminin önemine değinen Çipras, "Yunanistan, bir an önce parasal genişleme programına katılmalı. Eğer bu kararlar zamanında alınmazsa, kurtarma paketi programı riske girebilir. Eğer, piyasalara erişimimiz olmazsa, Avrupalılar bize sürekli borç vererek, kurtarma programında tutmak zorunda kalırlar." ifadelerini kullandı.

Çipras, borç hafifletme meselesi için kısa vadede önlemlerin aralık ayındaki Avrupa Konseyi ve Avro Grubu toplantılarında tartışılıp önemli kararlar alınması konusunda umutlu olduğunu dile getirdi.