Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün Moskova’da yaptıkları görüşmede Kıbrıs sorunu da ele alındı.

Putin, Çpras’ın mali yardım talebinde bulunmadığını söyledi.

Putin, Moskova'daki Kremlin Sarayı'nda, Yunanistan Başbakanı Çipras'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ikili ilişkiler, ticaret, turizm, bölgesel gelişmeler, Kıbrıs sorunu ve "Türk Akımı" başta olmak üzere enerji alanındaki işbirliğini değerlendirdiklerini belirtti.

Putin, Yunanistan'ın Rusya'dan mali yardım talebinde bulunmadığını bildirerek, "Yunanistan'ın mali yardım talebi olmadı. Ancak çok yönlü ekonomik projeler üzerinde durduk. Yunanistan, kendi ülkesinde özelleştirme faaliyetleriyle ekonomisini dış yatırımcılara açarsa Rus şirketleri ve işadamları bu ihalelere katılır" dedi.

Rusya ile Yunanistan arasındaki ticaretin 2014'te 5 milyar doları aşmasına rağmen, yaptırımlar nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında azaldığını kaydeden Putin, görüşmede bu durumu aşmanın yollarını üzerinde durduklarını belirtti.

Putin, karşılıklı kısıtlamalardan kaynaklı sorunları çözmenin en iyi yolunun ise "yaptırım savaşına son vermek" olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın, Rusya'ya ihracatının yüzde 50'sini yaptırım kapsamına giren tarım ürünlerinin oluşturduğunu bildiren Putin, "Ancak AB'ye üye bir ülkeyi istisna tutamayız" ifadesini kullandı.

"ORTAK ÇALIŞMALARA AÇIĞIZ"

Putin, Yunanistan'la ilişkilerini AB ile sorunlarını çözmek amacıyla kullanmayacaklarını belirterek, "AB ile tümüyle ilişkilerimizi geliştirmek için AB'nin iç sorunlarını kullanma niyetinde değiliz. Biz hiç kimseyi ikna etmeye ya da bir yerlere çekmeye çalışmıyoruz. Yunanistan, Rusya ile ilişkilerini geliştirmek istiyorsa bundan memnun oluruz. Ülkemizin çıkarına hizmet edecek ortak çalışmalara açığız" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Putin, Çipras'la görüşmesinde Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek, Kıbrıs sorununa, adil ve kapsamlı bir çözümün BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak ve adada yaşayan tüm tarafların çıkarlarını gözeten bir kararla mümkün olacağını savundu.

YUNANİSTAN, TÜRK AKIMINA İLGİ GÖSTERİYOR

Putin, Yunanistan'ın Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne ilgi gösterdiğini belirterek, bu durumun Atina'yı Avrupa'nın doğalgaz üssü durumuna getireceğini aktardı.

"Türk akımıyla ilgili detaylı değerlendirmelerde bulunduk" diyen Putin, Yunanistan'ın projede yer almasıyla ilgili somut adımlardan bahsetmek için uzmanların yapacağı değerlendirmeleri beklemek gerektiğine işaret etti.

Putin, Çipras'a Ukrayna'daki durumla ilgili bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

"YUNANİSTAN EKONOMİK SORUNLARINI BM ÇERÇEVESİNDE ÇÖZECEK"

Yunanistan Başbakanı Çipras ise Moskova ziyaretinin başka taraflara çekilmemesi gerektiğini dile getirerek, "Ekonomik sorunlarımızı BM çerçevesinde çözeceğiz" dedi.

Çipras, Rusya ile Yunanistan'ın ortak tarihi değerlere sahip olduğunu ancak son yıllarda ilişkilerin AB-Rusya ilişkileri kapsamında Moskova-Atina ilişkilerinin de durağanlaştığını ifade etti.

Putin'le görüşmesinde Yunanistan'ın Rusya'ya ihracatını ve Rusya'nın Yunan ekonomisindeki yatırımlarını artırmanın yollarını aradıklarını kaydeden Çipras, "AB'ye üye her ülke, üçüncü ülkelerle anlaşma imzalama konusunda özgür. Rusya'nın tarım ürünlerine uyguladığı yaptırımlardan Yunanistan da zarar gördü. Yaptırım politikasına muhalefetimizi her zaman dile getirerek, biz diyaloğu ön plana alan ilişki tavsiyesinde bulunuyoruz" dedi.

Rusya ve AB arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını anlatan Çipras, bu soğuk dönemin ardından baharın gelmesini umut ettiğini söyledi.

Çipras, Yunanistan'ın enerji güvenliğini garanti altına almak için "Türk Akımı"  projesiyle ülkesinin sınırlarına gelecek gazı almak istediklerine vurgu yaptı.

Yunan Başbakan Çipras, Türkiye ile Yunanistan arasında uzun zamandır masada olan Kıbrıs sorununun uluslararası çerçevede çözülmesi konusunda Putin'le hemfikir olduğunu bildirdi.

Çipras, Ukrayna konusunda Minsk mutabakatına sadık kalınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Putin-Çipras görüşmesinin ardından Rusya ve Yunanistan arasında 2015-16 yıllarını kapsayan ortak hareket planı imzalandı. Ayrıca iki ülke dışişleri bakanlarınca 2016 yılında karşılıklı Rusya ve Yunanistan yılları ilan edilmesine dair anlaşmaya imza atıldı.

Yunanistan Başbakanı Çipras'ın Moskova ziyareti yarın da devam edecek. Mevkidaşı Dimitriy Medvedev'le görüşecek Çipras, bir üniversitedeki panele katılacak.