Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oturumda Avrupalı liderlere sert mesajlar veren Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, yeni kemer sıkma programlarının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Ülkem kemer sıkma laboratuvarına döndü" dedi.

Fransa'nın Strasburg kentinde bulunan Avrupa Parlamentosu'nda Yunanistan oturumu gerçekleştirildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın konuşma gerçekleştirdiği oturumda, salona gelen Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras parlamentoda bulunan bazı liberal katılımcılar tarafından kahraman gibi karşılandı. Bazı katılımcılar ise uzun süre alkışlanan Çipras'ı bizzat tebrik etti. Bu sıralarda ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'ın bu anları oldukça ciddi bir ifade ile izlediği dikkat çekti.

Pazar günü gerçekleştirilen referandumda "Hayır" kararının çıkmasının ardından eli güçlenen Yunanistan Başbakanı Çipras, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmasında, "Avrupa'nın en demokratik oturumu" olarak nitelediği Avrupa Parlamentosu'nda bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydederek, Yunan halkının cesur bir karar verdiğini ifade etti. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Çipras, yeni kemer sıkma programlarının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Ülkem kemer sıkma laboratuvarına döndü" dedi. Çipras, krizin çözülmesi konusunda sosyal adalet çabalarının devam edeceğini bildirerek, geçmişte yapılan hataları tekrarlamak istemediğini sözlerine ekledi. Daha önceki anlaşmaların, kemer sıkma programlarını bir çıkmaza dönüştüğünü ve kısır bir dönüye yol açtığını belirten Çipras, referandumda kurtarma koşullarının reddederek cesur bir seçim yapan Yunan halkının dinlenmesi gerektiğini belirterek, hayır sonucunun Avrupa medyasının "referandumda verilecek hayır kararı Avrupa ile yapılan görüşmelerin sonlandırılması anlamına geliyor" yorumlarına rağmen verildiğini hatırlattı. Yunan halkının zor düzenlemeler yaptığına dikkat çeken Çipras, Yunanistan'ın reform çabalarına devam edeceğinin sinyallerini verdi. Reformların sorumlulukları halk arasında paylaşması gerektiğini kaydeden Yunan Başbakan, yapılacak reformların halkın üzerindeki yükü hafifletmesi, yeni iş imkanları bulunması ve girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

"YUNANİSTAN'IN SADECE NAKİT AKIŞINI ÇÖZECEK ANLAŞMAYA İHTİYACI YOK"

Yunan Başbakan yaptığı sert açıklamasında Yunanistan'ın reform getirecek bir anlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, Yunan halkının şu ana kadar fedakarlık gösterdiği üstün gayretin fark edilmesi gerektiğini bildirdi. Yunanistan'ın sadece ülkenin nakit akışını çözecek bir anlaşmaya ihtiyacı olmadığını bildiren Çipras, ülkenin borcunun sürdürülebilir bir anlaşmaya ve istihdam için orta vadeli bir planın devreye girmesine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Yunanistan Başbakanı Çipras, ülkenin ekonomik sıkıntılarından "kötü niyetli yabancıların" sorumlu olmadığını ifade ederek, daha önceki yönetimlerin ülkedeki patronaj kültürünü ve verimsiz vergi toplama sistemini sonlandırmak için yeteri kadar çaba göstermediklerini bildirdi. Siyasi ve ekonomik güç arasındaki bağın ülkedeki ayaklanmanın vergi kaçırmaya izin verdiğini belirten Çipras, Yunanistan'ın sorununun aynı zamanda Avrupa'nın da sorunu olduğunu ve Avrupalı bir çözümün gerektiğini sözlerine ekledi.