Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs sorununun BM kapsamında çözümü için Yunanistan'ın faaliyetlerini artıracağını belirterek, “Biz, Türk tarafının toprak iddialarına uluslararası hukuk çerçevesinde karşı çıkacağız ve tarafların kabul edeceği bir çözüm bulmak için Türkiye ile diyaloğu sürdüreceğiz” dedi.

Bu kapsamda da uluslararası kuruluşlarda önemli rol oynayan Rusya ile diyaloğun önemine işaret eden Yunanistan Başbakanı Çipras, AB-Rusya işbirliğinin, Kıbrıs sorunu gibi krizlerin siyasi-diplomatik çözümünde olumlu etkisinin olabileceğini söyledi.

Çipras, Yunanistan’ın Rusya ve AB arasında köprü görevi yapabileceğini de kaydetti.

Rusya'da resmi temaslarda bulunan Çipras, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde öğrencilerle bir araya geldi.

AB'den ayrılmanın Yunan halkının çıkarına olmadığını vurgulayan Çipras, Yunanistan'ın aynı zamanda bağımsız dış politika yürütmeye kararlı olduğunu belirtti.

Çipras, AB ile Yunanistan'ın görüşlerinin özellikle Rusya konusunda örtüşmediğini ifade ederek yaptırımların Rusya ve AB arasındaki ilişkilerin soğumasına neden olduğunu ve güveni azalttığını kaydetti.

Yunanistan'ın taraflar arasında köprü vazifesi görerek ilişkilerde karşılıklı anlayışın yeniden oluşmasını sağlayabileceğini belirten Çipras, "Rusya ve AB arasında arabuluculuk konusunda Yunanistan'ın tecrübesi var. Yunanistan'ın 2009 yılındaki AGİT başkanlığı döneminde, AB ile Rusya arasında Gürcistan savaşı nedeniyle çıkan krizde Yunanistan, AB'yi diyalog kurulması için ikna etti" dedi.

Çipras, Yunanistan'ın, tehdidin kuzeybatıdaki Rusya'dan değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsız bölgelerden geldiğine AB'yi ikna etmeye çalıştığını söyledi. AB ile Rusya arasında diyalog başlatılmasının, sadece Ukrayna'da değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde de barışın sağlanmasına katkı yapacağını kaydeden Çipras, Avrupa'nın güvenlik yapısının, Rusya'nın katılımıyla oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Rusya'nın, Yunanistan'ın ekonomik problemlerini çözmeyeceğini ve görüşmelerin AB kapsamında yapıldığını belirten Çipras, Yunanistan için Rusya'nın stratejik bir seçim olduğunu söyledi.

Siyasi iradenin olması durumunda en zor alanlarda bile çözüm bulunacağını vurgulayan Çipras, "Dün Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çok kapsamlı görüşmemiz oldu. AB'yi sıkıntıya sokmadan gıda ambargosunu aşmanın yolunu bulduk" dedi.

Rus doğalgazını AB'ye ulaştıracak boru hattının inşası konusunda da anlaşma sağladıklarını kaydeden Çipras, bu şekilde hem ülkesinin hem de AB'nin enerji ihtiyacının karşılanacağını ve Yunanistan'ın ekonomik olarak gelişeceğini belirtti.

Çipras, "Biz ülkemizin enerji güvenliği konusunda daha aktif rol alacağız. Bu bağlamda Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) ve diğer projelere ilişkin görüşmelerde yer almak istiyoruz" dedi.

Sankt-Petersburg'da Haziran 2015'te düzenlenecek Ekonomik Forum'a Yunan heyetinin de katılacağını ve devlet destekli Rusya-Yunanistan ortak işletmelerin kurulacağını aktaran Çipras, turizm alanında canlanma sağlanması için de iki ülke arasında anlaşma yapıldığını söyledi.

Bu planların uygulanmasının yolunun, Yunanistan'ın bankacılık alanında kontrolü sağlamasından geçtiğini ve bunun anahtarının da Avrupa Merkez Bankası yöneticilerinin elinde olduğunu söyleyen Çipras, “Biz bankalarımızın sermaye yapısını güçlendirmek için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 50 milyar dolar borç aldık. Ancak bu paralar Yunan halkının çıkarına değil, belirli çıkarlar doğrultusunda harcandı. Biz yakın zamanda bu sorunu çözmeye ve bankaların küçük yatırımcıları finanse etmesini sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

KIBRIS SORUNU

Kıbrıs sorununun BM kapsamında çözümü için Yunanistan'ın faaliyetlerini artıracağını kaydeden Çipras, "Biz, Türk tarafının toprak iddialarına uluslararası hukuk çerçevesinde karşı çıkacağız ve tarafların kabul edeceği bir çözüm bulmak için Türkiye ile diyaloğu sürdüreceğiz" dedi.

Bu kapsamda da uluslararası kuruluşlarda önemli rol oynayan Rusya ile diyaloğun önemine işaret eden Yunanistan Başbakanı Çipras, AB-Rusya işbirliğinin, Kıbrıs sorunu gibi krizlerin siyasi-diplomatik çözümünde olumlu etkisinin olabileceğini söyledi.