Yunanistan'da yapılan erken seçimlerde Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza Partisi, yüzde 35.5 oy alarak seçimin galibi oldu. Çipras sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, "Zafer halkındır" dedi.

Komşuda dün sabah 07.00'da başlayan ve akşam 19.00'da sona eren oy verme işlemlerinin ardından Syriza Partisi yüzde 99,4'ü açılan sandıklardan yüzde 35,5 oy alarak birinciliği elde etti. Syriza'nın zorlu rakibi Yeni Demokrasi Partisi ise yüzde 28 oy alarak ikinci oldu. Yunanistan'ın 3'üncü büyük partisi konumundaki aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 7 oy alırken onu takiben PASOK yüzde 6.28, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,55, To Potami yüzde 4,09 ve Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) yüzde 3,69 oy aldı.

Seçim sonuçlarının ardından konuşma yapan Çipras, "Temize çıktığımı hissediyorum, Çünkü Yunan halkının onurunu korumak için ülke içi ve dışındaki güçlerle savaşmaya devam edecek kesin bir yetkisi var" sözlerini kullandı. "Bugün Avrupa'da Yunanistan ve Yunan halkı, direnme ve haysiyetle aynı anlamı taşıyor" diyen Çipras, "Bu mücadelemiz bir dört yıl daha beraber devam edecek" şeklinde konuştu.

"MÜCADELEYE DEVAM" MESAJI

"Önümüzde bazı zorluklar var, fakat temelimiz sağlam. Bu zorlukları sihirle halledemeyiz ama sıkı çalışarak üstesinden gelebiliriz" ifadelerini kullanan Çipras, "7 ay önce başladığımız mücadeleye kaldığımız yerden hep birlikte devam edeceğiz" vurgusunu yaptı.

Bu yıl biri referandum olmak üzere 3'üncü kez sandık başına giden Yunan halkının seçimi yine Syriza Partisi'nden yana oldu. Buna rağmen aldığı yüzde 35,5 oyla parlamentoda 145 sandalyeye sahip olan fakat tek başına iktidara gelemeyen Syriza partisi, koalisyon hükümeti kuracak. Seçimin sonuçlanmasının ardından konuşma yapmak için sahneye çıkan Çipras'a ANEL Parti lideri Panos Kammenos'un eşlik etmesi, iki partinin koalisyona gideceği fikirlerini güçlendirdi. ANEL Partisi parlamentoda 10 sandalyeye sahip bulunuyor.

Yunanistan'daki seçimler AB tarafından da yakından izlenmişti. Euro Bölgesi Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, sonuçların açıklanmasının ardından yeni Yunan hükümeti ile yakından çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Çipras'ı tebrik ederek yeni hükümetin bir an evvel kurulması çağrısında bulundu.