ABD'de polisin özellikle siyahlara karşı aşırı güç kullanması geniş çaplı protestolara neden oluyor. Bu protestoların yaşandığı kentlerden olan ve polis teşkilatı federal soruşturmaya tabi tutulan, aralık ayında yayınlanan raporda insan hakları ihlalleri, aşırı ve orantısız güç kullanımı saptanan Cleveland'da, 2012'de silahsız siyahi çifti öldüren polisin suçsuz bulunması protesto gösterilerini hareketlendirdi.

Cumartesi günü gerçekleşen gösterilerde polisin 70'ten fazla kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.

Cleveland polis teşkilatı yetkilileri, protestolar arasında Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya vararak tüm teşkilatı reformdan geçirme ve federal normların uygulanması konusunda sıkı tedbirler alma sözü verdi.

Anlaşmada hedefin, polisin aşırı ve orantısız güç kullanmasının önlenmesi ve gücün istismarı durumlarında hesap verebilirliğin sağlanması olduğu kaydedildi.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, yazılı açıklamasında, anlaşmayla Cleveland'da önemli bir sorunun çözülmesi, güvenin yeniden tesis edilmesi, teşkilata yüksek standartların kazandırılması ve entegrasyonun sağlanmasının amaçlandığını bildirdi.

Kentte geçen yıl kasım ayında 12 yaşındaki siyahi Tamir Rice, polis tarafından parkta oynarken öldürülmüştü. Polis, çocuğun elinde silah bulunduğunu sandığını söylemiş ancak bunun oyuncak olduğu ortaya çıkmıştı.