ABD başkanlık yarışı kapsamında Kentucky eyaletinde yapılan ön seçimi Demokrat adaylardan Hillary Clinton'ın, Oregon'daki ön seçimi ise rakibi Bernie Sanders'ın kazandığı bildirildi.

Oregon'da Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimini ise rakibi bulunmayan Donald Trump kazandı.

ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde yarışacak Cumhuriyetçi ve Demokrat adayların belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ön seçimlere Kentucky ve Oregon eyaletlerinde devam edildi.

Demokrat Parti, her iki eyalette ön seçim düzenledi. Cumhuriyetçiler ise sadece Oregon'da sandık başına gitti.

Kentucky'de Demokrat adayların yarışı oldukça çekişmeli geçti. Seçim komisyonu yetkilileri, CNN televizyonuna yaptıkları açıklamada, resmi olmayan sonuçlara göre ön seçimi oyların yüzde 46,8'ini alan Hillary Clinton'ın kazandığını duyurdu. Sanders ise yüzde 46,3'te kaldı. Clinton, sosyal medyadaki hesabından yazdığı mesajda galibiyetini ilan etti.

Oregon'da ise Bernie Sanders yüzde 53 oy ile Clinton'ı geride bıraktı. Clinton'ın yüzde 47'de kaldığı açıklandı.

Cumhuriyetçi Parti kanadında ise tüm rakipleri yarıştan çekilen Donald Trump, Oregon'da zaferini ilan etti. Bu eyaletteki Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin yüzde 66'sı Trump için oy kullandı. Yarıştan çekildiklerini açıklayan John Kasich'e yüzde 17, Ted Cruz'a ise yüzde 16 oy çıktı.

Şu ana kadar yapılan ön seçimlerde Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olabilmesi için gereken bin 237 delegenin bin 143'ünü elde etmiş durumda.

Hillary Clinton da Demokrat Parti adayı olabilmek için gerekli 2 bin 383 delege sayısına çok yaklaştı. Clinton, 2 bin 289 delege kazanırken, rakibi Sanders bin 529 rakamına ulaşabildi.

50 eyaletin bulunduğu ABD'de 7 eyalet ve eyalet olmayan 3 bölgede daha seçim yapılacak. 7 Haziran'da ön seçime gidecek California, New Jersey, Montana, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve New Mexico'da özellikle Demokratlardaki sonucun kesinleşmesi bekleniyor.

Sanders, kalan eyaletlerde Clinton'ı geçebileceğini belirterek, yarışı sonuna kadar sürdüreceğini ifade ediyor.

Her iki parti, temmuz ayında düzenlenecek kongrelerle adaylarını ilan edecek. Cumhuriyetçilerde Trump'ın adaylığı neredeyse kesinleşti, Demokratlarda ise Clinton'ın şansının çok yüksek olduğu belirtiliyor.