ABD'de başkanlık yarışında "Süper Salı" olarak bilinen 1 Mart'ta 11 eyalette ön seçimler gerçekleştirilirken Demokratlarda eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ile arayı açarken Cumhuriyetçilerde ise Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio'ya fark atan emlak milyarderi Donald Trump durdurulamıyor.

ABD'de 8 Kasım'da gerçekleştirilecek 58'inci başkanlık seçimleri için 1 Mart'ta 11 eyalette yapılan ön seçimlerde Demokrat ve Cumhuriyetçi seçmenler sandık başına gitti.     

"Süper Salı" olarak da adlandırılan günün sonunda Demokratlarda Clinton ile Cumhuriyetçilerde Trump, 7'şer eyalette rakiplerini geride bırakarak başkanlık seçimlerinde önemli bir virajı başarıyla geçtiler.     

Sanders'ın 4, Cruz'un 3, Rubio'nun ise sadece 1 eyalette ön seçim kazanabildiği günün bitiminde ortaya çıkan tablo, Demokratlarda Clinton'ın, Cumhuriyetçilerde ise Trump'ın, haziran başında sona erecek ön seçim sürecinin galipleri olmaya çok yakın olduklarını gösterdi.     

Clinton ve Trump'ın 7'şer eyalette ön seçimi kazandıkları "Süper Salı", ilk kez bir kadının ve parti dışından bir iş adamının başkan adaylığına bu denli yaklaştıkları bir seçim günü olarak tarihe geçti.     

CLİNTON SİYAHİ SEÇMENİN DESTEĞİNİ ALDI     

Uzun yıllar ABD yönetiminde görev yapmış ve aynı zamanda eski bir başkanın eşi olan Clinton, kampanyasının ilk döneminde "e-mail skandalı" ve "Bingazi'deki ABD Büyükelçiliğine saldırı" gibi iki önemli konuda kamuoyu önünde epey terlemişti.     

Ancak bu iki konuyu da fazla hasar almadan atlatan Clinton, Süper Salı günü 7 eyalette ipi göğüsleyince önemli bir avantaj yakaladı. 1 Şubat'ta Iowa'da rakibi Sanders'ı binde 2 ile geçebilen Clinton, daha sonra sırasıyla Nevada ve Güney Carolina eyaletlerindeki ön seçimleri kazanmıştı.     

Bu sonuçlarla şimdiye kadar toplamda 10 eyalette ipi göğüsleyen Clinton, 5 eyalette seçim kazanan rakibi Sanders'la arasındaki farkı açmış oldu. Bugüne kadar özellikle siyahi nüfusun yoğun olduğu eyaletlerdeki ön seçimleri kazanan Clinton'ın Sanders'a farklı kaybettiği iki yer, rakibinin kendi seçim bölgesi olan Vermont ile New Hampshire eyaletleri oldu.     

Buna karşılık Clinton ise şimdiye kadarki performansıyla Nevada, Virginia, Teksas ve Iowa gibi önemli eyaletlerde rakibini geride bıraktı. ABD tarihinin ilk siyahi başkanının ardından siyahi oyları toplayan bir adayın Demokrat Parti başkan adaylığı için şansının daha yüksek olacağı değerlendiriliyor.     

Şimdi gözler 15 Mart'ta Florida ve Ohio'nun hangi aday adayını destekleyeceğine çevrilmiş durumda. Bugüne kadarki başkanlık seçimlerinde önemli roller oynamış olan bu iki eyaleti de alması durumunda Clinton'ın işi kolaylaşacak. Son anketlerde Clinton her iki eyalette de önde gözüküyor.     

CUMHURİYETÇİLERDE TRUMP RÜZGARI     

Demokratlarda tablo yavaş yavaş netleşirken Cumhuriyetçilerde parti dışından gelen Trump'ın Süper Salı'dan 7 eyaletle çıkması, parti içinde ve dışında Trump karşıtlarının rahatsızlığını artırmış durumda.     

ABD içinde ve dışında birçok kesimde "ırkçı", "İslamofobik" ve "ötekileştirici" retoriği ile tepki toplayan Trump'ın tüm bu negatif söylemlerine rağmen Cumhuriyetçilerin önemli bir bölümünün desteğini almaya devam etmesi, partinin temmuz ayında başkan adayını belirlemek için yapacağı genel kurul yaklaşırken tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor.     

Bazı yorumcuların 1940'ta Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan ve Demokratların adayı Franklin D. Roosevelt'e karşı kaybeden Wendell Willkie'ye benzettiği Trump, Cumhuriyetçi Parti adaylığını garantilemesi halinde, iş dünyasından gelerek ana partilerden birinin başkan adayı olan ikinci kişi olacak.     

1 Şubat'taki ilk ön seçimde Iowa'da en önemli rakibi Cruz'a kaybeden Trump, şubat ayı içinde yapılan New Hampshire, Güney Carolina ve Nevada ön seçimlerini kazanarak Süper Salı'ya moralli girmişti.     

Süper Salı'da elde ettiği 7 ön seçim galibiyetiyle toplamda 10 eyalette Cumhuriyetçi seçmenin tercihi olan Trump, sadece 4 eyalette kazanan Cruz ve 1 eyalette kazanan Rubio karşısında yarışı açık ara önde götürüyor.