ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bakanlığı döneminde kişisel hesabından yaptığı on binlerce sayfalık yazışmaların son bölümü mahkeme kararı gereği kamuoyuna açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, aylar önce parçalar halinde açıklamaya başladığı elektronik postaların 3 bin 800 sayfalık son kısmını kamuoyuyla paylaştı. Böylece mahkeme hükmü gereği Clinton’ın özel hesabından yaptığı yazışmalardan yaklaşık 53 bin sayfa yayınlanmış oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bugün yayınlananlar arasında 19 yazışmanın "gizli" olarak sınıflandırıldığını fakat "çok gizli" statüsüne yükseltilmiş bir yazışma bulunmadığını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama ile Clinton arasındaki e-postalardan bir kısmı "Başkanı Koruma Yasası" çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak ABD istihbarat servislerinin paylaşılmasına karşı çıktığı, bu nedenle Dışişleri Bakanlığı ile istihbarat arasında sorun oluşturan bazı e-postalar ise yayınlandı.

Bakanlık Sözcüsü Kirby, istihbarat makamlarınca "çok gizli" bilgi içerdiği belirtilen bazı yazışmaların değerlendirmesinin değiştirildiğini, bunların sadece "gizli" olarak sınıflandırıldığını söyledi.

Hillary Clinton'ın ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde bakanlığın resmi elektronik posta sunucusu yerine kişisel hesabını kullanması tartışmalara neden olmuştu. Clinton, tartışmaların ardından bakanlığa 55 bin sayfa içeren belgeyi teslim etmiş, mahkeme yazışmaların kamuoyu ile paylaşılmasına hükmetmişti.