ABD Adalet Bakanlığı, sözleşmeli olarak Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) için çalışan 51 yaşındaki Harold Thomas Martin'in, "çok gizli belgeleri çalmak" suçunu işlediği gerekçesiyle geçen ağustos ayında tutuklandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, NSA için sözleşmeli iş yapan Booz Allen Hamilton adlı firmada çalışan Martin'in, geçen ağustos ayında "hükümete ait çok gizli belgeleri çalmak" suçlamasıyla Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından tutuklandığı bildirildi.

Açıklamada, Martin'in evi ve aracında ABD hükümetine ait çok sayıda "yüksek gizlilik derecesine sahip" belge ele geçirildiği ve bunların arasında hassas istihbarat bilgilerini içeren 6 gizli dosyanın da yer aldığı kaydedildi.

Bakanlık, bu belgelerin "ABD ulusal güvenliğini ilgilendiren birçok konuyla ilgili olabileceği" değerlendirmesini yaptı.

Martin'in yakalandığı anda en üst düzey güvenlik izni bulunduğu ve elindeki belgelerin "çok gizli" olduğunu bildiği vurgulandı.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, "çok gizli belgeler" arasında NSA'in yabancı hükümetlere ait bazı uygulamaların şifrelerini kırmak için kullandığı kaynak kodların da yer alabileceği ifade edildi.

Harold Thomas Martin'in yetkisiz bir şekilde hükümet belgelerini gizli almak suçundan 1, hükümet malını çalmaktan ise 10 yıla kadar hapsi isteniyor.

Booz Allen Hamilton firması, NSA'in en önemli siber operasyonlarını yürüten firmalardan biri olarak biliniyor.

2. SNOWDEN VAKASI MI?

Amerikan kamuoyunda "2. Snowden vakası" olarak nitelendirilen olay, 2013 yılında bir başka NSA çalışanı Edward Snowden'ın, ABD'nin izleme faaliyetlerini "sızdırmasına" benzetildi.

Son olarak Rusya'dan "geçici ikamet" alan Snowden, ABD hükümetinin izleme faaliyetlerini ortaya koyan binlerce gizli belgeye dayandırdığı haberleriyle tüm dünyanın dikkatini çekmişti.