Tacikistan'da "Ulusun lideri" statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, "bağımsız Tacikistan'ın kurucusu" ilan edildi.

Parlamento genel kurulu, geçen yıl kabul edilen "Ulusal Birlik ve Barışın Kurucusu - Milletin Lideri" yasasında bazı düzenlemeler yapılmasını öngören 19 maddelik tasarıyı onayladı.

Yasa değişikliği uyarınca, "ulusun lideri" statüsüne sahip 64 yaşındaki Cumhurbaşkanı Rahman'a "bağımsız Tacikistan'ın kurucusu" statüsü de verildi.

Düzenleme kapsamında "Ulusun Lideri Özel Vakfı" kurulacak ve "Ulusun Lideri Nişanı" ile "Ulusun Lideri Ödülü" tesis edilecek. Ayrıca Rahman için katıldığı toplantı salonlarında gerekli cihazlarla donatılmış özel bir yer ayrılacak.

Geçen yıl aralık ayında kabul edilen "Ulusal Birlik ve Barışın Kurucusu - Milletin Lideri" yasası, Cumhurbaşkanı Rahman'a görevi bıraktıktan sonra da dokunulmazlık sağlıyor.

Görevini tamamlamasının ardından Rahman'a konut, binek araç, emeklilik maaşı, sigorta ve sosyal haklarının temin edilmesini, hayatı ve faaliyetine ilişkin arşiv, kütüphane ve müze oluşturulmasını öngören yasa, Rahman'a cumhurbaşkanlığı görevini bıraktıktan sonra da resmi etkinliklerde hazır bulunma ve ulusa seslenme hakkı tanıyor.

Rahman, ilk kez 1994'te cumhurbaşkanı seçilmiş, daha sonra yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini de kazanmıştı.