D-8 Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, yarın New York'ta yapılacak dışişleri bakanları toplantısında örgüt bünyesinde yaşanan son gelişmelerin görüşülmesinin yanı sıra örgütün kısa ve uzun vadeli hedefleri ile stratejik eylem planının ele alınacağı bildirildi.

Açıklamada, Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağı toplantıda, D-8'in BM Genel Kurulu'nda gözlemci statüsünü kazanmasının ardından geliştirilecek dış ilişkilerin, D-8 Akil Adamlar Grubu sürecinin sonuçlarının ve aralık ayında Türkiye'de yapılacak 9. Devlet Başkanları Zirvesi'nin ele alınacağı kaydedildi.

D-8'in BM Genel Kurulu'nda gözlemci statüsü elde etme sürecinin son aşamasında olduğu belirtilen açıklamada, bu statünün kazanılmasıyla örgütün uluslararası topluluk içinde görünürlüğünün artacağı aktarıldı. D-8'in bu kapsamda BM'ye bağlı çeşitli alt kuruluşlarla etkin işbirliği arayışına girebileceği de anlatılan açıklamada, BM ile de periyodik bir danışma mekanizmasının oluşturulmasının gündeme gelebileceği bilgisi verildi.

D-8'İN "VİZYON BELGESİ" ELE ALINACAK

Açıklamada, D-8'in bu yıl sonunda yapılacak devlet başkanları zirvesinin örgütün politikalarını ve vizyonunu hayata geçirmesi bakımından kritik bir dönemeç olacağına dikkati çekilerek, böylelikle örgüt içindeki iş birliğinin faydalarının kamusal alanda da temayüz edeceği ifade edildi. Bu kapsamda, iş birliğinden somut sonuçlar elde etmeye dönük bir mekanizma olarak oluşturulan Akil Adamlar Grubu'nun hazırladığı raporun da dışişleri bakanları toplantısında değerlendirileceği kaydedildi.

Akil Adamlar Grubu raporunun Türkiye'nin dönem başkanlığını devralmasıyla 2015'te başlayacak yeni sürece yön verecek "vizyon belgesi" olması bakımından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

D-8 dışişleri bakanları toplantısı, aralıkta Türkiye'de yapılacak devlet başkanları zirvesi öncesindeki son üst düzey toplantı niteliğinde.

Türkiye'nin öncülüğünde 1997'de ekonomik kalkınma ittifakı olarak kurulan D-8, Türkiye, Pakistan, Nijerya, Malezya, İran, Endonezya, Mısır ve Bangladeş'ten oluşuyor. Grubun daimi sekretaryası ise İstanbul'da bulunuyor.

D-8 dönem başkanlığı, bu yıl Türkiye'de yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi'yle ikinci kez Türkiye'ye geçecek.