Ülkeyi oluşturan 7 emirlikten biri olan Dubai Emirliği, ABD'li bilim insanlarıyla yürüttükleri çalışmayla daha fazla yağmur yağmasını sağlayabilmek için ülkeye yapay dağ inşa etmeyi planlıyor.

Zengin petrol kaynakları, suni adaları ve yüzlerce metre yükseklikteki gökdelenleriyle tanınan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai Emirliği, adını bu sefer çok farklı bir projeyle duyurmaya hazırlanıyor.

Yağmudan nasibini alamayan bu ufak ama zengin Ortadoğu ülkesi sıfırdan bir dağ inşa etmek için kolları sıvadı.

Yağış oluşabilmesi için yer ve yağışın oluştuğu seviye arasında belirli bir sıcaklık farkının olması ve yeterli nemin bulunması gerekiyor. Bulutlar dağ ve tepelere çarparak yükselir ve yoğunlaşma sağlanırsa yağış gerçekleşiyor. Bu coğrafi olayı yapay bir dağ inşa ederek gerçekleştirmek isteyen Birleşik Arap Emirlikleri, şimdilik araştırma aşamasında.

ABD merkezli bilim kuruluşlarıyla ortak çalışma

ABD merkezli bilim kuruluşları University Corporation for Atmospheric Research ve National Center for Atmospheric Research‘teki araştırmacılarla beraber çalışılan projede, böyle bir dağın hava durumu üzerine etkilerinin ne olacağı veya lokasyonun belirlenmesi gibi konular araştırılıyor. Projenin maliyetinin büyüklüğüne göre gidişata karar verecek olan hükümet, ikinci aşamada fiziksel olarak böyle bir yapı inşa etmenin mümkün olup olmadığını mühendislere danışacak.