Yemen'de ilk kez Aden kentinde görülen ardından yayılan salgın, Yemen'in üçüncü büyük kenti Taiz'de, şiddetli çatışmaların oluşturduğu yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle yayılmaya devam ediyor.

Sağlık kaynaklarından edinilen bilgi göre, Taiz'in es-Sevre hastanesinde dang humması belirtileri görülen 700 hastanın bulunduğu ve son iki haftada 309 hastanın hayatını kaybettiği öğrenildi.

Es-Sevre hastanesi doktorlarından Ahmed ed-Demeyni AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaların oldukça zor bir ortamda tedavi görmeye çalıştığını ve tıbbi imkansızlıklar nedeni ile ölü sayısının artabileceğinden korktuklarını ifade etti.

Ed-Demeyni, Sevre hastanesinin kapasitesinin yetersiz olduğunu ve 700 hastayı karşılayacak yatak sayısı olmadığı için hastaların evlerine gidip her gün hastaneye gelerek tedavi olmaya çalıştıklarını anlattı.

Ülkedeki savaş halinin devam ettiğini, insani yardımların tıkandığını vurgulayan Ed-Demeyni, ''İlaç bulamıyoruz. Dang humması Taiz halkını tehdit etmeye devam ediyor. Sağlık hizmetleri durma noktasında ve Yemen tamamen dünyadan tecrit edilmiş halde. Eczaneler boşaldı, ülkeye ilaç giremiyor. Bu şartlar altında bu salgın ile mücadele etmemiz çok zor'' dedi.

Kentteki önemli hastanelerin çatışmalar nedeni ile kapalı olduğuna dikkati çeken ed-Demeyni, çatışmaların bir an önce son bulmasını ve sağlık hizmetlerinin sürdürülmesini beklediklerini belirtti.

Kentte belediye hizmetlerinin durduğu ve caddelerde oluşan çöp yığınlarının hastalığın yayılmasında etkili olduğu ifade ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü de Yemen'de son günlerde görülen dang humması vakalarının ''endişe verici'' boyuta ulaştığını bildirmişti.

Sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması vakaları, genellikle yağışın sıkça görüldüğü mevsimlerde, özellikle haziran ve eylül aylarında artış gösteriyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına sebep olduğuna dikkati çekiyor.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Yemen'de yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon mart ayında, söz konusu gruba yönelik operasyon başlatmıştı. Taiz'de Husiler ile yönetime bağlı birlikler arasındaki çatışmalarda bugüne kadar her iki taraftan da çok sayıda kayıp verildi. Sivillerin de hayatını kaybettiği çatışmalar devam ediyor.