Yaklaşık 4,3 milyon seçmenin milletvekili seçimi için sandık başına gittiği Danimarka'da oy verme işlemi başladı.

Yerel saatle sabah 09.00'da başlayan oy verme işlemi, akşam 20.00'de sona erecek.

1909 yılından beri koalisyon veya azınlık hükümetleri tarafından yönetilen İskandinavya ülkesinde, bu yıl seçim kampanyalarına özellikle mülteci sorunu, sağlık alanında iyileştirmeler, istihdam ve ekonomi konuları damga vurdu.

2005 yılında Sosyal Demokrat Parti başkanlığına seçilen ve 2011'de Kırmızı Blok'un seçimleri kazanmasıyla Danimarka'nın ilk kadın başbakanı olan Helle Thorning- Schmidt, diğer Kırmızı Blok partileri Sosyalist Halk Partisi, Birlik Listesi (Enhedslisten), Radikal Sol Parti ve Alternatif Parti'nin alacağı oylar ile yüzde 50 oranını geçmeye çalışacak.

Mavi Blok partileri ise Liberal Venstre'nin lideri Lars Lökke Rasmussen önderliğinde, aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi, Muhafazakar Halkçı Parti, Liberal İttifak Partisi ve barajı geçmesi beklenilmeyen Hristiyan Demokratlar ile 179 sandalyesi olan Danimarka Parlamentosu’nda çoğunluğu yakalamaya çalışacak.

Parlamentodaki 179 sandalyeden 4'ü Danimarka Krallığına bağlı bulunan Grönland ve Faroe adalarını temsil ediyor.

Danimarka, Grönland ve Faroe adalarından 250'si kadın olmak üzere 799 aday 179 sandalye için yarışacakken halihazırda milletvekili olan üç Türk kökenli kadın milletvekili Yıldız Akdoğan (Sosyal Demokrat Parti), Fatma Öktem (Liberal Venstre) ve Özlem Çekiç (Sosyalist Halk Partisi) yeniden seçilmeyi bekliyor.

Üç adayın yeniden seçilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu tahmin edilirken bu üç adayın yanı sıra 8 Türk kökenli aday daha meclise girmek için seçim sonuçlarını bekleyecek. Serdal Benli, Bilal İnekçi ve Halime Oğuz Sosyalist Halk Partisi'nden, Özkan Koçak ve babası Türk olan Lars Aslan Rasmussen Sosyal Demokrat Parti'den, Emrah Tuncer ve Özkan Ekiz Radikal Sol Parti'den ve Ömer Çiftçi ise Liberal Venstre'den aday.