Thorning-Schmidt, başbakanlık binasında yaptığı açıklamada, "IŞİD'in vahşi bir örgüt olduğunu ve Danimarka ile müttefiklerini de tehdit ettiğini", bu yüzden ülkelerin askeri, insani ve siyasi olarak üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Bu mücadelenin İslam ile Batı arasında olmadığını vurgulayan Danimarka Başbakanı, 40'tan fazla ülkenin katılımıyla geniş bir koalisyonun oluştuğunu, Danimarka'nın da bu mücadeleye 1 yıllık süre için 7 F-16 savaş uçağı göndererek katılacağını açıkladı.

ABD'nin talebi üzerine savaş uçaklarını göndermeyi kabul ettiklerini ve bu uçakların Suriye'de değil Irak'ta savaşacağını belirten Thorning-Schmidt, "Suriye'de ABD ve bölge ülkeleri savaşıyor. Irak'ta koalisyon savaşacak. ABD'den eğitim konusunda talep geldi biz de bu konuya pozitif yaklaşıyoruz. Irak ve Kürt güvenlik güçlerine eğitim vereceğiz. Şimdi bu zorlu görevin detaylarını düşünüyoruz" dedi.

Toplantıdan önce bütün siyasi parti başkanlarıyla görüştüğünü ve parlamentodan geniş bir destek beklediğini söyleyen Başbakan Thorning-Schmidt, parlamentodaki oylamayla birlikte uçakların hareket edeceğini kaydetti.

“MÜCADELE UZUN SOLUKLU”

Danimarka'nın uçakları 1 yıl için görevlendireceği ancak İngiltere Başbakanı Cameron'un "bu savaşın yıllarca süreceğini" söylediğinin hatırlatılması üzerine Thorning-Schmidt, görevlendirmenin şimdilik 1 yılla sınırlı olacağını ancak ne kadar süreceğini kimsenin bilemeyeceğini söyledi.

Bölgedeki IŞİD tehdidinin sadece askeri operasyonla bitirilemeyeceğini, Irak ve Suriye'de siyasi çözümler gerektiğini ifade eden Thorning-Schmidt, "Irak ve Suriye'de stabil bir ortam için siyasi çözümler gerekiyor. Danimarka, terörün finans ve savaşçı kaynaklarını kesme konusunda da mücadele edecek. Irak ve Suriye'ye insani yardımlar için son yıllarda 800 milyon kron kullandık ve ilave 55 milyon kron için anlaştık" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Danimarka savaşmaktan bıkmadı mı? ABD her istediğinde evet mi diyeceğiz" sorusu üzerine Başbakan Helle Thorning-Schmidt, herkesin acımasız ve insani duygulardan bir örgüt olan IŞİD nedeniyle kaygılı olduğunu söyledi.

IŞİD'in bölgeyi kendiliğinden terk edecek bir yapı olmadığını, kendilerinin de olan bitene sırtlarını dönüp gidemeyeceklerini ifade eden Danimarka Başbakanı, Danimarkalıların da bu mücadeleye katılıma genel olarak destek verdiğine inandığını kaydetti.