Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, sığınmacı krizini kontrol etmek için Almanya sınırında pasaport ve kimlik kontrollerine başladıklarını açıkladı.

Rasmussen, düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizini kontrol altına almak için bugün yerel saatle 12.00'de Danimarka sınır kuvvetlerinin Almanya'dan gelen tren, otobüs ve feribotlarda pasaport ve kimlik kontrollerine başladığını söyledi.

Başbakan Rasmussen, Almanya'dan gelen ve sınırda durdurulan sığınmacıların ilticalarının kabul edilmeyeceğini belirtti.

Sığınmacı sayısını kontrol altına amaçlayan İsveç de bugün Danimarka sınırında pasaport ve kimlik kontrolleri başlattı. İsveç Altyapı Bakanı Anna Johansson, Danimarka'dan İsveç'e otobüs, feribot ve trenlerle yolcu taşıyan şirketlerin kimlik kontrolü yapmadığının tespit edilmesi durumunda, yolcu başı 600 avro ceza vereceklerini bildirdi.

İsveç demiryolu şirketi SJ ise Danimarka seferlerini bugünden itibaren durdurma kararı aldı. Konuyla ilgili AA'ya açıklamada bulunan İsveç demiryolu şirketi SJ'nin basın sözcüsü Malin Hultgren, hükümetin 17 Aralık'ta aldığı Danimarka-İsveç arası kimlik kontrolünü SJ çalışanlarının üzerine "yıkması" nedeniyle Stockholm-Kopengag seferlerini bugünden itibaren durdurduklarını söyledi.

Danimarka'dan gelen yolcuların kimlik ve pasaportlarını kontrol etme yetkisinin kendilerinde bulunmadığını ifade eden Hultgren, şirketlerinin kimlik kontrolü yapması durumunda hem zaman hem de para kaybedeceğini belirterek "Hükümet kararını değiştirene kadar seferleri yeniden başlatmayacağız" dedi.

Hultgren, Danimarka'ya trenle gitmek isteyenlerin Malmö ve Helsingborg şehirlerinden, Kopenhag'a 20 dakikaya bir sefer düzenleyen Skone demiryolu şirketiyle Öresundstagen'le gidebileceklerini söyledi.