Forumda, iklim değişikliğinden sığınmacı krizine, terörden düşük petrol fiyatlarına, birçok önemli konu ele alındı.

Avrupa’da gündemden düşmeyen sığınmacı krizi, özellikle liderlerin ikili görüşmelerinin ana konusu olarak öne çıktı. Avrupalı liderlerin oturumlarda bu sorunun çözülmesi noktasında Türkiye’nin yanında durması ve destekleyici yaklaşım sergilemesi dikkati çekti.

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Davos'ta, "Biz AB'den para istemiyoruz, para için görüşmüyoruz. Bu bizim için insani bir görev ve sığınmacı krizi küresel bir sorun" ifadelerini kullanarak, dünya liderlerine krizin çözümünde daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

Avrupalı liderler, krize kapsayıcı ve sürdürülebilir çözüm bulunabilmesi için ortaklaşa karar alma mekanizmalarının önemini vurguladı.

Forumda, sığınmacıların entegrasyonunun sağlanmasının Avrupa ekonomisinin büyümesine katkı sunacağı belirtildi.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Schengen'in geleceğinin sığınmacı krizinin çözümüne bağlı olduğunu ifade ederek, sığınmacıların ekonomik büyümeyi artıracağını söyledi.

“Sığınmacı krizini fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Krizin boyutlarını azımsamamalıyız” şeklinde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de sığınmacıların ekonomik potansiyel oluşturabileceğinin altını çizdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, göçün ilerleme ve ekonomik büyüme için fırsatlar yaratacağını ve bunun pek çok örneği olduğunu belirterek, diğer AB ülkelerine Almanya ile dayanışma göstermesi çağrısında bulundu. Gauck, "Savaş mağduru sığınmacıları ülkemize kabul etmek insani bir sorumluluk, korumamıza muhtaç olan sığınmacılar için tabii ki para harcamamız gerekecek" şeklinde konuştu.

DAVOS’TA KIBRIS BAHARI

Zirvenin ikinci gününe Kıbrıs görüşmeleri damgasını vurdu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ilk kez uluslararası bir platformda bir araya geldi.

Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonun oluşturulması konusunda kararlılığını sürdürdüğünü belirten Akıncı, “Aynı jenerasyona ait olan iki lider olarak hiç durmadan ortaklaşa kabul edilebilir bir
çözüme ulaşılması için çalışıyoruz. Bunun adayı birleştirmek için son deneme olduğunun da farkındayız” dedi.

Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis de Kıbrıs'ı birleştirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Oturumun sonunda, Akıncı ve Anastasiadis’in kameralara el sıkışarak poz vermesi ise zirvenin en ilgi çeken görüntüleri arasında yer aldı.

Zirve kapsamında, Akıncı ve Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.      
Akıncı, ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile de görüştü.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Ana teması "4. Endüstri Devrimi” olarak belirlenen forumda, çevreci çalışmaları nedeniyle ödül alan ünlü sinema oyuncusu Leonardo Di Caprio teşekkür konuşmasında petrol, doğal gaz ve kömür şirketlerini “açgözlü” olmakla suçladı.

Forumda ele alınan konulardan birisi de Batı Afrika'da 11 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsü oldu.

Dünyanın önde gelen aşı derneklerinden Küresel Aşılama ve Bağışıklık Birliği (GAVI), Ebola aşısı için beş milyon dolar destekte bulunacağını duyurdu

“GÖBEKLİTEPE” HAYRANLIK UYANDIRDI

Forum kapsamında dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin tanıtımı da yapıldı. Dünya liderlerinin toplantılarını yaptığı kongre salonu yakınında Göbeklitepe'yi tanıtan buz heykellerden oluşan özel bir sergi alanı oluşturuldu.

Ayrıca bölgedeki otobüslerin ve bazı binaların üzerindeki Göbeklitepe'yi tanıtan giydirmeler de dikkati çekti.

Forum’un ilk akşamında Göbeklitepe'nin uluslararası liderlere ve yatırımcılara daha iyi tanıtılması amacıyla özel bir resepsiyon veren "Şahenk İnisiyatifi", tarihi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan bu alanın geliştirilmesi için yaklaşık 15 milyon dolarlık yatırımın yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

ORTADOĞU İÇİN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Yoğun diplomasi trafiğinin yaşandığı zirvede, kapalı kapılar ardında, Suriye’nin geleceği ve İŞİD’le mücadele konuları ele alırken, yarın Cenevre’de yapılması planlanan ve ertelenme ihtimali bulunan Suriye görüşmeleri konuşuldu.

Zirve kapsamında Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da bir araya geldi.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlik de Davos'taki foruma yansıdı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif,  Suudi Arabistan ile İran'ın bölgede iki önemli ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki gerginliğin diplomasi yoluyla çözülebileceğini ifade ederek,  İran'ın Suudi Arabistan ile görüşmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Zarif, uluslararası çevrelere nükleer anlaşma kapsamında verdiği sözü tutacağını dile getirerek, ülkesinin ekonomik potansiyeli yüksek bir pazar olduğunu kaydetti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi yönündeki isteğini belirterek, "Eğer başarırsak, bu durum her iki ülke için de iyi olacak" dedi.

Davos'ta bu yıl geçen yıllara göre daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınması, bölgede 4 bin 500 güvenlik görevlisi konuşlandırılması dikkati çekti.