Demokratik Kongo Cumhuriyeti ordusu, ülkedeki ayrılıkçılarla etkin mücadele için 12 bin asker daha görevlendirme kararı aldı.

Savunma Bakanı Crispin Atama Tabe, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin doğusunda özellikle Kuzey Kivu bölgesinde faaliyet gösteren ayrılıkçılarla savaşan birliklere, eğitimli 12 bin asker daha dahil edeceklerini belirtti.

Atama Tabe, ayrılıkçıların aktif olduğu bölgelerde devlet otoritesini yeniden sağlamak amacıyla görev yapacak söz konusu askerlerin konuşlanma tarihine ilişkin ise bilgi vermedi.

Güvenlik ve siyaset bilimi uzmanı Jean Jacques Wondo'ya göre, mevcut orduda 150 bine yakın asker görev yapıyor.

Öte yandan Ugandalı ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyonları yürüten Ordu Sözcüsü Yüzbaşı Mak Hazukay Mongba da AA muhabirine açıklamasında, Beni bölgesindeki hafta sonu düzenlenen operasyonda, 2 Ugandalı ayrılıkçının etkisiz hale getirildiğini söyledi. 

OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR 

Ülkenin doğusu yaklaşık 20 yıldır, doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına sahne oluyor.

Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçılar ile Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçlerine (FDLR) bağlı Ruandalı ayrılıkçıların saldırıları nedeniyle Lubero ve Beni bölgesinde Ekim 2014'ten bu yana en az bin 116 kişi yaşamını yitirdi. 

Ülkede görev süresinin 30 Mart'ta bir yıl daha uzatıldığı BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) ile ordunun, Ruandalı ve Ugandalı ayrılıkçıları yok etmek amacıyla düzenlediği operasyonlar ise devam ediyor. 

BM ile ordu, Ugandalı ayrılıkçıları yok etmek için Ocak 2014'te oluşturulan Sokola 1 Operasyonu'nu tamamlamak üzere 14 Mayıs'ta Usalama Operasyonu'nu başlatmıştı. Ordu ayrıca Ruandalı ayrılıkçıları etkisiz hale getirmek için de 2015'ten bu yana Sokola 2 Operasyonu'nu yürütüyor.     

ÜLKEDE FAALİYET GÖSTEREN İKİ AYRILIKÇI GRUP: FDLR VE ADF-NALU 

Demokratik Kongo, biri Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) diğeri ADF-Nalu olmak üzere ülkede faaliyet gösteren iki ayrılıkçı grupla savaşıyor.     

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye karşı mücadele veren FDLR, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçan Ruandalı Hutuların haklarını savunmak üzere 2000'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kuruldu.     

FDLR'nin bazı üyelerinin, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık 800 bin Tutsi'nin ölümüne neden olan soykırımda rol aldığı iddia ediliyor.     

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Yoveri Museveni rejimine karşı kurulan ADF-Nalu ise BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.