Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Ordu Sözcüsü Mak Hazukay Mongba, Ugandalı ayrılıkçıların ülkede düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 35 kişinin öldüğünü bildirdi.

Mongba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçıların, ülkenin doğusundaki Rwangoma bölgesine saldırısında en az 35 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila da düzenlendiği basın toplantısında, söz konusu olayın Fransa ve Mali'deki terör saldırılarıyla benzer olduğuna dikkati çekti.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende Omalanga, devlet radyosundan, ölenlerin anısına ülke genelinde 3 günlük milli yas ilan edildiğini duyurarak, uluslararası toplumu, ülkenin doğusunda yaşanan şiddet olaylarını yakından izlemeye çağırdı.

Saldırıda en az 50 kişinin öldüğünü iddia eden yerel yetkililer ise Ugandalı ayrılıkçıların, DKC ordusunun kısa süre önce, ADF-Nalu'nun ülkenin doğusunda Mwalika bölgesindeki en önemli üslerinden birini operasyonla ele geçirmesine misilleme amacıyla bu saldırıyı düzenlediğini savundu.

Ülkenin doğusu yaklaşık 20 yıldır, doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına sahne oluyor.

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Yoveri Museveni rejimine karşı kurulan ve DKC'nin doğusunda 1995 yılından beri aktif olan ADF-Nalu, BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü daha önce, Ekim 2014'ten bu yana 600'den fazla kişinin ADF-Nalu'nun saldırılarında yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

BM ile ordu, Ugandalı ayrılıkçıları yok etmek için Ocak 2014'te oluşturulan Sokola 1 Operasyonu'nu tamamlamak üzere 14 Mayıs'ta Usalama Operasyonu'nu başlatmıştı.

Öte yandan Museveni ile Kabila, ayrılıkçılarla mücadele kapsamında istihbarat paylaşımı için bu ay başında anlaşmıştı. Museveni, Uganda'daki ADF yapılanmasını ortadan kaldıracağını belirtmişti.