Güney Sudan ve Tanzanya'da iç savaş ve kaçak avlanma gibi faktörler nedeniyle fil sayısında ciddi azalma yaşanırken, Kenya'da ise bir takım önlemler alınareak kaçak avcılara geçit verilmiyor.

Güney Sudan'ın Yaban Hayatı Kurumu Genel Müdürü Tümgeneral Philip Chol Majok, basına yaptığı açıklamada, Afrika'nın en genç ülkesi Güney Sudan'da, 2 yıl boyunca devam eden iç savaş esnasında 500 kadar filin dişleri için öldürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

Majok, ocak ayında 15 filin öldürülmesiyle ilgili hazırlanan rapordan hareketle yapılan araştırmada ülke genelinde fil sayısında ciddi azalma yaşandığını tespit ettiklerini aktardı.

Uluslararası çevre ve yaban hayatını koruma kuruluşlarına göre, Güney Sudan'da 2007 yılındaki fil sayısı 5 bin civarındaydı. Güney Sudanlı yetkililer kaçak avlanma ve doğal dengenin bozulması sonucunda ülkedeki fil sayısının bugün 2 bin 500'e düştüğünü tahmin ediyor.

Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar arasında 2013 yılında başlayan iç savaş 2 yıl sürdü. Savaş sonucu on binlerce kişi hayatını kaybederken, 2 milyon kişi mülteci konumuna düştü. İç savaş sebebiyle 2,7 milyon kişi de açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

TANZANYA'DA FİL SAYISI YÜZDE 60 AZALDI

Öte yandan Afrika fillerinin en fazla yaşadığı ülkelerden Tanzanya'da da fil nüfusunun azalma tehdidiyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Tanzanya resmi verilerine göre, 10 yıl önce ülkede 20 bin fil yaşarken bugün bu sayı ülkedeki kaçak avcılar sebebiyle 12 bin 800'e gerilemiş durumda. Tanzanya'da filler, dişleri için kaçak avcılar tarafından öldürülüyor.